Ministerul Energiei pregăteşte disponibilizări la CEH

Ministerul Energiei a publicat hotărârea prin care se completează lista cu societăţile la care angajaţii vor beneficia de plăţi compensatorii. Complexul Energetic Hunedoara intră astfel în noua categorie a societăţilor de stat la care angajaţii disponibilizaţi vor pleca cu sume compensatorii.

mina

 

“Prin măsurile întreprinse de administratorul special în insolvenţă şi administratorul judiciar provizoriu s-a urmărit reducerea cheltuielilor societăţii cu forţa de muncă, fiind denunţat inclusiv contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul societăţii. Aceste demersuri nu au creat şi nu pot crea singure premise pentru redresarea activităţii societăţii, a cărei activitate s-a redus în mod permanent. Conform intenţiei declarate prin cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, măsurile privind redresarea activităţii societăţii urmează a se propune în cadrul planului de reorganizare a activităţii”, arată Ministerul Energiei în nota de fundamenrtare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru completarea anexei la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013 – 2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, precum şi alte măsuri.

Ministerul de resort este sceptic în ceea ce priveşte continuarea activităţii Complexului Energetic Hunedoara. Indicatorii tehnico-economici nu arată nicio îmbunătăţire, ba din contră societatea se adânceşte în datorii.

“Luând în considerare faptul, că în perioada următoare nu există premise pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţine actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor, SC CEH SA trebuie să implementeze un aplu program de restructurare şi reorganizar prin elaborarea şi aplicarea unor norme de structură unitare pentru activitatea de energie şi activitatea de minerit, al căror efect nu presupune în acest moment redresarea activităţii societăţii, ci mai degrabă o adaptare la condiţiile actuale care au dus la reducerea activitiăţii, apare ca necesară cuprinderea S CEH SA între operatorii economici prevăzuţi în anexa la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, aprobată cu completări, prin Legea nr. 259/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Ca efect al includerii S CEH SA în anexa la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, aprobată cu completări, prin Legea nr. 259/2013, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare ca urmare a reducerii activităţii vor putea beneficia de măsuri de protecţie socială”, mai arată în documente.

CEH a funcţionat, încă de la înfiinţare, în condiţiile unei pieţe concurenţiale nefavorabile, activitatea acesteia fiind afectată în mod direct de influenţele mediului extern şi condiţiile interne în care operatorul economic şi-a desfăşurat activitatea, elemente care au condus, inevitabil la afectarea rezultatelor economico-financiare ale societăţii.

[slideshow_deploy id=’20328′]