Organele fiscale au asistat complice la acumularea datoriilor CEH

 
Complexul Energetic Hunedoara ar avea nevoie, în actualul ritm, de zeci de ani pentru a-şi plăti toate datoriile. Iar statul român, care este principalul creditor, a asistat complice la acumularea creanţelor.
CEH-Petrosani-protest_resize
 
Nu există partener comercial al Complexului Energetic Hunedoara care să nu aibă bani de recuperat de la entitatea energetică, însă statul român reprezintă cel mai mare creditor al CEH, ponderea cea mai mare la masa credală fiind deținută de Ministerul Finanțelor Publice. Acelaşi Minister a anunţat că s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile acesteia, dar fără măsuri sau rezultate concrete. În realitate, nimeni nu s-a zbătut să aplice cu adevărat o măsură de reducere a creanţelor sau de recuperare a lor, iar inspectorii fiscali par să se fi mulţumit să adune 1 plus 1 şi să calculeze penalităţi şi majorări de întârziere la sumele deja datorate. Datele oficiale relevă faptul că niciodată CEH nu a achitat impozitele şi contribuţiile aferente salariilor, cu toate că le-a declarat întotdeauna. Nefiresc, ANAF a tolerat situaţia şi doar a calculat majorări şi penalizări la sumele declarate şi neachitate. Astfel, prin Cererea de Creanţă nr. SJ
625/2016 înregistrată la Tribunalul Hunedoara la 25 februarie 2016 ANAF prin Direcţia Generală de administrare a Marilor Contribuabili a solicitat înscrierea la masă credală a Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA cu suma de 455.762.829 lei din care 299.998.747 lei debit din obligaţii fiscale neachitate şi 55.764.082 lei dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere aferente acestui debit. Totodată, prin Cererea de admitere a creanţei nr. 9491/2016 înregistrată la Tribunalul Hunedoara la 16 februarie 2016 ANAF – AJFP Hunedoara a solicitat înscrierea la masa credală pentru mai multe sume. Aproape 37 de milioane de lei reprezintă debitul aferent împrumutului acordat în baza OUG nr.11/2015 reprezentând debit, dobânda împrumut şi dobânda de întârziere până la dată deschiderii procedurii de insolvenţă. De asemenea, 101.783.754,30 lei este debitul aferent împrumutului acordat în baza OUG nr.22/2015 reprezentând împrumut şi dobânda la împrumut calculată până la dată deschiderii procedurii de insolvenţă. Alte aproape 200 de milioane de lei reprezintă debitul aferent împrumutului BCR şi BRD garantat de statul român prin MFP pentru proiectele de investiţii de mediu la termocentrala Paroşeni, în timp ce 49.812.336,72 lei – debit aferent împrumutului extern BIRD garantat de statul român prin MFP. CEH mai înregistrează un debit aferent împrumutului extern BEI pentru finanţarea proiectului de la Termocentrala Paroşeni – reprezentând debit, rate de capital, dobânda şi prime de risc, iar suma totală se cifrează la  356.751.895 lei. În total, sumele cuprinse în această declaraţie de creanţă se ridică la 738.809.983 lei.
În plus, prin Proiectul de Raport de Inspecţie Fiscală, urmare a intrării în insolvenţă a CEH, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara a stabilit suplimentar impozite, taxe şi contribuţii în sumă de 15.096.219 lei. Administratorul judiciar al CEH desemnat de Tribunalul Hunedoara a calculat că totalul datoriilor la bugetul statului solicitate până în prezent de către MFP este de 1.209.669.031 lei, iar cifra este doar provizorie.
Complexul Energetic Hunedoara  a intrat în incapacitate de plată, iar în data de 7 ianuarie Tribunalul Hunedoara a declarat intrarea în insolvenţă a companiei hunedorene.
[slideshow_deploy id=’20328′]