Investiţie majoră pentru Straja

 

Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat un proiect care prevede realizarea unei investiţii majore şi absolute necesare pentru staţiunea montană Straja. Este vorba de realizarea unui sistem de canalizare modern, astfel încât aici să nu mai existe probleme din cauza foselor septice.

pi

“Vă propunem ca împreună să deschidem drumul unui serviciu de calitate în Straja, în ceea ce privește colectarea apei menajere. Așa cum mai demult se propunea și consiliul județean era de acord, să avem un drum de calitate, un drum județean la nivelul anului 2000 să spunem, 2015 sau 2014, când a fost finalizat”,  subliniat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Lipsa sistemului de canalizare afectează şi activitatea cabanierilor din zonă.

„La momentul de faţă, lipsa unui sistem de canalizare are un puternic impact negativ asupra desfăşurării normale a activităţilor turistice în staţiunea Straja. De la data construirii primelor cabane şi pensiuni în Straja, apele uzate se elimină în fose septice, majoritatea construite fără niciun plan sau proiect, şi care nu pot fi golite din cauza accesului greu în zonă a vidanjelor. În multe situaţii, deversarea apelor uzate se face direct în sol, existând riscul permanent al producerii îmbolnăvirilor. De asemenea lipsa unui sistem de canalizare, generează mari dificultăţi de autorizare a funcţionării unităţilor de cazare şi de alimentaţie publică din Straja”, arată oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Proiectul ar urma să fie divizat.  Obiectul 1 – tronsonul 1 curpinde preluarea acestora din toate ramificaţiile staţiunii, printr-o conductă colectoare din polietilenă de înaltă densitate (…), având o valoare estimată, conform devizului general de 2.424.930 lei cu TVA. Obiectul 2 – tronsonul 2 de canalizarea din PVC, (…) care deversează în colectorul oraşului Lupeni, pe strada Liliacului (…), cu deversare în continuare în coelctorul ce duce la staţia de epurare Dănuţoni, având o valoare estimată, conform devizului general de 1.742.813, cu TVA”, se mai arată în documentele CJH.

Reţeaua de canalizare din interioriul staţiunii ar urma să fie realizată de SC ApaServ Valea Jiului, în cadrul unor lucrări de investiţii efectuate din sursele proprii ale operatorului regional de apă.

[slideshow_deploy id=’20328′]