Suspiciuni. Legea pensiilor pentru jurnalişti a lui Vochiţoiu, „mulată” pe profilul unei singure uniuni profesionale!

 
La iniţiativa senatorului Haralambie Vochiţoiu, Parlamentul a aprobat, într-o majoritate covârşitoare, legea pe baza căreia jurnaliştii pot beneficia, la fel ca şi parlamentarii, de o pensie specială. Numai că proiectul adoptat este cu dus – întors în condiţiile în care s-au născut deja suspiciuni că ar fi „cu dedicaţie” pentru Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.
 
 
Propunerea legislativă a vizat completarea articolului 1 din Legea nr. 8/2006, astfel încât şi jurnaliștii să beneficieze de o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine. Sunt însă câteva condiţii pe care ziariştii trebuie să le îndeplinească, iar una dintre ele, despre care deja se spune că ar putea fi discriminatorie, spune că beneficiari sunt doar cei care fac parte dintr-o „uniune de creatori” cu statut de utilitate publică. De precizat că datele publice relevă faptul că, deşi în România sunt înregistrate mai multe asociaţii de jurnalişti, singura asociație de presă care a dobândit acest statut este Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).
Senatorul Haralambie Vochiţoiu recunoaşte că iniţiativa legislativă a plecat tocmai în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii UZPR, dar este convins că proiectul său aprobat de parlamentari constituie o reparaţie morală pentru jurnaliştii adevăraţi.
Ştie că legea nu e perfectă, dar spune că „noi, pământenii, nu putem să facem lucrurile perfecte”.
„Nu am băgat noi acea sintagmă (n.r. de utilitate publică). Noi am completat de fapt legea care funcţionează de 10 ani deja. Deocamdată doar una are statut de utilitate publică, dar nu s-a făcut acest lucru şi pentru că nu a existat interes. Acum este momentul şi pot să devină mai multe (n.r. de utilitate publică), să nu aibă monopol UZPR-ul. Important este că nu mie îmi aparţine, ci aşa funcţionează legea de 10 ani. În ţara asta şi când faci rău, şi când faci bine eşti înjurat. Principala mea luptă, în aprobarea acestei legi, a fost să-i putem demarca pe jurnalişti de restul, că am fost întrebat dacă cel care descarcă o poză de pe Internet şi o pune în ziar este jurnalist …. Acum nicio lege nu-i perfectă. Nici nu poţi da bani de la bugetul public tututor, pentru că nu ar ajunge.(…) Cei care sunt de utilitate publică, înseamnă că au făcut ceva pentru comunitate. Acum, ce să zic… La a doua venire (n.r. a lui Isus) va fi dreptate. Noi, pământenii nu putem să facem lucrurile perfecte”, ne-a declarat Vochiţoiu.
Liderul UNPR Hunedoara spune că sintagma „de utilitate publică” ar putea fi scoasă din lege şi ne-a sugerat să iniţiem o petiţie publică în acest sens, astfel ca actul normativ să poată fi din nou modificat!
În 2007, un proiect care viza tocmai modificarea Legii 8/ 2006, rspectiv pe ziarişti şi pensiile pentru aceştia, explica de ce asociaţiile sau uniunile jurnaliştilor se feresc să obţină statutul „de utilitate publică”. Astfel, se arată în documentul la care facem referire, acest statut se acordă prin hotărâre de Guvern.
„Din motive deontologice, absolut niciuna (n.r. la momentul respectiv) dintre uniunile sau asociaţiile jurnaliştilor nu a solicitat guvernelor de până acum, potrvit legii, statutul de utilitate publică. Asociaţiile de presă au presentimentul – justificat sau nu – că solicitarea şi, mai ales, obţinerea de la Guvern a unui asemenea statut ar fi de natură să vulnerabilizeze independenţa jurnaliştilor care compun respectiva asociaţie sau uniune”, se arată în motivarea acestui proiect. De asemenea, spun semnatarii documentului menţionat, activitatea efectivă  în presă este, în sine, de utilitate publică, astfel încât ar fi superfluă condiţia ca jurnalistul pensionar să mai aparţină şi de o uniune cu acest statut.
[slideshow_deploy id=’19869′]