Sistemul energetic românesc este la pământ. Se cere demisia ministrului Energiei,Victor Grigorescu

 

Reprezentanții Federației Naționale Mine și Energie atrag atenția asupra situației dezastruoase în care se află sistemul energetic național. Aceștia au transmis o scrisoare deschisă Primului Ministru Dacian Cioloș în care vorbesc despre punctele nevralgice și suferințele acestui domeniu de o importanță majoră.

Victor-Vlad-Grigorescu-1

Scrisoarea deschisă, pe care o prezentăm integral, vorbește și despre problemele grave cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara, aflat la această oră în insolvență.

“Dorim să va transmitem profundă noastră îngrijorare în legătură cu situaţia dezastruoasă în care se află Sistemul energetic al României. Trebuie să recunoaştem că momentul învestirii dumneavoastră găsea sistemul energetic românesc într-o grea suferinţă, generată de un management defectuos perpetuat pe parcursul mai multor guvernări, atât la nivelul Ministerului Energiei, al companiilor de stat ce operează în acest sistem cât şi la nivelul Organismelor statului care au atribuţii în reglementarea şi funcţionarea pieţei de energie (ANRE şi OPCOM).

Făcând o radiografie a producătorilor de energie ai statului, constatăm că situaţia este mai mult decât îngrijorătoare:

—Complexul Energetic Hunedoara-se află în insolvenţă;

—SC Hidroelectrica SĂ se zbate de câţiva ani să iasă din insolvenţă;

—Fabrică de apă grea a intrat în faliment;

—ANAF a cerut instanţei declararea insolvenţei pentru Compania Naţională a Uraniului;

—Complexul Energetic Oltenia este în pragul insolvenţei;

—SN Nuclearelectrica are o cifra de afaceri care se prăbuşeşte continuu (datorită pieţei de energie, care funcţionează defectuos) deşi din punct de vedere al producţiei şi standardelor, compania este în topul mondial al domeniului nuclear, riscă să între în insolvenţă în următorii 2, 3 ani.

Pe parcursul întâlnirilor pe care le-am avut, cu Ministrul Energiei, am solicitat să se facă o analiză a modului în care funcţionează piaţă de energie şi iniţierea unor acte normative şi reglementări care să asigure funcţionarea corectă a acestei pieţe. Din păcate, domnul ministru nu a făcut nimic. Dovadă că această piaţă de energie funcţionează defectuos o regăsim în raportul Consiliului Concurenţei care a constatat că piaţă de energie a fost puternic perturbată de companiile ‘băieţilor deştepţi’ care prin înţelegeri anticoncurenta dintre ele sau prin favorizarea acestora de către managerii companiilor de stat au perturbat puternic funcţionarea acestei ‘pieţe libere’ de energie.

Numai la Hidroelectrica, se specifică în raportul Consiliului Concurenţei, prejudiciul companiei de stat se ridică la aproape 1,1 miliarde de euro, bani care ar fi evitat intrarea în insolvenţă a acesteia.

Suntem convinşi că acest comportament anticoncurenţial s-a manifestat la toate companiile producătoare de energie ale statului, acest lucru conducând la degradarea rapidă a indicatorilor financiari ai acestora şi aducerea lor în insolvenţă sau în pragul insolvenţei.

După acest raport al Consiliului Concurenţei, care anunţă unul dintre cele mai mari furturi din economia românească, ne aşteptăm, că statul român, care este acţionar majoritar în majoritatea companiilor producătoare de energie, să sesizeze organele în drept să cerceteze faptele raportate, să verifice dacă aceste comportamente anticoncurenţiale s-au derulat şi în cadrul altor companii ale statului şi să ceară recuperarea prejudiciilor de la cei vinovaţi. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa.

Nu s-a mai auzit nimic despre acest raport şi nici nu am auzit că s-ar fi întreprins ceva în acest sens.

Din păcate, tot noi cei care lucrăm în aceste companii va trebui să plătim aceste prejudicii prin insolvenţe, concedieri, scăderi de salarii, lucrul în condiţii de muncă din ce în ce mai grele şi mai periculoase în lipsa fondurilor pentru investiţii şi dezvoltare, imposibilitatea derulării programelor de retehnologizare pe politici de mediu impuse de Uniunea Europeană, falimente ale unor companii de stat.

Dacă veţi face o analiză veţi descoperi că după introducerea managementului ‘privat’ la companiile de stat acestea şi-au diminuat an de an cifra de afaceri, aceşti bani regăsindu-se în creşterea profitului companiilor care tranzacţionează energie pe ‘piaţă liberă’.

Aceste insolvenţe ‘controlate’ au menirea de a crea noi oportunităţi pentru ‘băieţii deştepţi’ care, în curând, vor sări în ‘ajutorul’ companiilor de stat falimentare (sau falimentate cu bună ştiinţă) prin cumpărarea de acţiuni la preţuri derizorii, pentru a le ajută să se ‘dezvolte’. Aceste scenarii devin din ce în ce mai vizibile pentru toată lumea iar profitorii lor din ce în ce mai lacomi.

O analiză atentă a pieţei de energie v-ar fi relevat faptul că o bună parte a companiilor de stat vând ‘băieţilor detepti’ energia la un preţ apropiat de cel de producţie, de aproape 4 ori mai mic decât cel pe care îi plăteşte populaţia. O altă anomalie, demnă de analizat, este aceea că cetăţenii români plătesc în factură certificatele verzi pentru energia eoliană care se exportă.

Ne-am dori, domnule Prim-Ministru, să constatăm că strategia energetică ce se află în curs de elaborare, să nu fie croită tot pe interesele celor care parazitează acest sistem prin acordarea de facilităţi precum garantarea vânzării energiei la preţuri garantate de stat.

Constatăm cu tristeţe că în afară de clientela politică pe care managementul ‘privat’ a angajat-o, de cele mai multe ori ilegal, în companiile de stat producătoare de energie şi pe care trebuie să le plătim cu salarii uriaşe, trebuie să plătim bonusuri de ‘performanţă’ acestor manageri, care duc cu bună ştiinţă aceste companii spre faliment.

Fondul de salarii plătit acestor manageri este de câteva ori mai mare decât cel plătit înainte de introducerea managementului privat, iar performanţele, de câteva ori mai slabe. În afară de aceste cheltuieli suplimentare, statul român ne mai ‘răsplăteşte’ şi cu taxe taxe mărite sau unele noi, precum cea pe construcţiile speciale. Devine din ce în ce mai evident că, politică statului în ceea ce priveşte companiile de stat producătoare de energie, este una antiromânească, ce are că scop diminuarea activelor statului în favoarea ‘băieţilor deştepţi’.

Este vizibil că listările la bursă au efect nociv asupra companiilor de stat prin scoaterea profitului din aceste companii, prin vânzarea unor acţiuni la un preţ subevaluat şi aducerea acestora în imposibilitatea de a se dezvoltă sau chiar de a supravieţui.

Pentru că lucrurile să nu se degradeze iremediabil, va solicităm următoarele:

—demiterea Ministrului Energiei, care nu s-a implicat în găsirea unor soluţii care să elimine perturbatiile din piaţă de energie;

—demiterea Preşedintelui ANRE şi a Directorului General al Operatorului Pieţei de Energie (OPCOM), pentru neîndeplinirea atribuţiilor legale legate de funcţionarea corespunzătoare a pieţei de energie;

—sesizarea Consiliului Concurenţei pentru analiză situaţiei actuale din piaţă de energie;

—sesizarea organelor competenţe ale statului pentru cercetarea ilegalităţilor semnalate în Raportului Consiliului Concurenţei din dată de 16 ianuarie 2016, în legătură cu piaţă de energie şi SN Hidroelectrica SĂ;

—dispunerea unui control la companiile de stat producătoare de energie pentru a stopa declinul economico-financiar al acestora;

—recuperarea prejudiciilor aduse producătorilor de energie ai statului de managementul defectuos al acestora;

—numirea unei comisii la nivelul Guvernului României, care să găsească soluţiile care să asigure stabilitatea Sistemului Energetic Naţional, în interesul României şi al cetăţenilor săi.

Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cu ne-am dori, adică organismele statului să protejeze interesele statului român şi al cetăţenilor săi, atunci ne vom simţi obligaţi să ne apărăm locurile de muncă şi interesele, prin declanşarea unei greve generale la nivelul tuturor producătorilor de energie ai statului.

Va asigurăm domnule Prim-Ministru de tot sprijinul nostru, în vederea găsirii celor mai bune soluţii care să protejeze interesele strategice ale statului român şi va solicităm o întâlnire, cât mai repede cu putinţă, pentru a va detalia cele de mai sus”, se arată în documentul menționat.

[slideshow_deploy id=’30675′]