Dosarul exploziei de la Uricani se judecă de patru ani

Procesul în care mai mulți șefi ai EM Uricani sunt judecați pentru ucidere din culpă, după tragedia din anul 2011 când cinci mineri și-au pierdut viața  într-o explozie, merge din amânare în amânare.

mina-uricani

Numeroșii martori care trebuie să depună mărturie în acest proces și care au lipsit justificat sau nu de la termene, experții care, de asemenea, au fost citați, cotestațiile și expertizele cerute de părți, prelungesc dosarul de judecată al tragediei de la Mina Uricani. Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Petroșani în martie 2012 iar patru ani mai târziu încă nu s-a ajuns la o soluție. La fel s-a întâmplat și la termenul de ieri-marți, dar chiar dacă magistrații petroșăneni ar ajunge la un verdict, acesta nu va fi unul definitiv. În dosarul exploziei de la Uricanin sunt cercretați patru foști șefi ai minei, Aurelian Ciucă, Lucian Butari, Florin Moga și Florinel Moldovan, toți fiind acuzați de ucidere din culpă de către procurori. Alături de ei vor răspunde în solidar, în cazul unei condamnări, și EM Uricani, și Compania Naţională a Huilei prin lichidatorul ei.

Cinci ortaci de la mina Uricani au în urma unei explozii produsă în subteran. Toţi erau în floarea vârstei, iar dispariţia lor a lăsat în urmă copii fără taţi şi familii înlăcrimate, cuprinse de deznădejde. Tragedia a avut loc la 430 de metri sub pământ, unde echipa intrase pentru a repara un transformator de la orizontul 300, bl. IV N, tabloul de distribuţie TD 3C. În jurul  orei 14.30, şeful de lucrare a comunicat dispeceratului unităţii finalizarea lucrării şi cuplarea tensiunii electrice în zonă. După aproximativ 10 minute, deserventul uneia din staţiile principale de ventilatoare, de la suprafaţă, a anunţat că, la una din evacuările aerului viciat din subteran, se observă o dâră de fum. Cinci oameni au pierit.

[slideshow_deploy id=’13835′]