CCR a decis: alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, astfel ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur.

alegeri_0

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, inainte ca judecatorii sa discute constitutionalitatea unor prevederi din Legea alegerilor locale, ca nu crede ca o schimbare ar afecta alegerile, fie ca este vorba despre un tur electoral, doua sau trei.

„Am vazut ca voi stiti deja rezultatul. Am vazut la televizor ca unii chiar pun pariu pe solutia pe care o sa o dam astazi„, le-a spus Zegrean jurnalistilor la sosirea la CCR.

Intrebat daca 20% poate fi un procent reprezentativ pentru un candidat, Zegrean a precizat ca depinde de la caz la caz”.

„De exemplu, 3 e mai mare decat 2, 5 e mai mare decat 4, 7 e mai mare decat 6 si asa mai departe. Cine are mai multe voturi, dupa regula de acum, cine ia mai multe voturi numeric ala castiga„, a raspuns presedintele CCR la intrebarea ce inseamna cel mai mare numar de voturi estimate, asa cum se mentioneaza in prezent in lege.

Cat priveste recomandarea Comisiei de la Venetia in aceasta speta, presedintele CCR a subliniat ca este o recomandare de a nu se modifica legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri.

„Ei spun sa nu se modifice legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri, dar asta nici nu stiu daca ar fi o schimbare care ar afecta intr-un fel alegerile, pentru ca este vorba despre un tur sau doua tururi sau trei tururi, nu stiu”, a adaugat Zegrean.

Plenul Curtii Constitutionale s-a reunit astazi, de la ora 10.00, in sedinta publica, pentru a judeca sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind legislatia electorala in privinta alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin.

Sesizarea Curtii a fost facuta la finalul lunii aprilie, prin ridicarea unor exceptii de neconstitutionalitate in instanta.

Curtea Constitutionala a stabilit ca termenul pentru analiza sesizarii sa fie pe 4 mai, in sedinta publica.

Daca CCR va admite miercuri exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de Liviu Avram, Guvernul va avea la dispozitie 45 de zile pentru a emite o OUG prin care sa stabileasca alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Daca nu va face acest lucru, la expirarea celor 45 de zile, articolele neconstitutionale vor fi declarate automat nule, insa acest lucru se va intampla abia dupa data alegerilor locale, de pe 5 iunie.

Doua articole din Legea alegerilor locale, printre care si cel care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur, vor fi analizate de Curtea Constitutionala, in conditiile in care o judecatoare de la Tribunalul Bucuresti a admis o contestatie formulata de jurnalistul Liviu Avram, dupa ce i-a fost respinsa candidatura ca independent la Primaria Capitalei pe motiv ca, in loc de aproape 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi, judecatoarea trimitand sesizarea Curtii Constitutionale.

[slideshow_deploy id=’30675′]

https://stirileprotv.ro/