Un model al tradiţiei nedeilor: “Nedeia Paroşeană”

Duminică, 8 mai 2016,  la biserica din Paroșeni a fost, ca de fiecare dată la o săptămână după Sfintele paști, prilej de sărbătoare mare. Duminica Tomii este hramul bisericii ortodoxe din Paroșeni și peste 150 de localnici au ales să fie alături de noul preot al bisericii, dar și de liderii comunității locale vulcănene care au venit la slujbă.

paroseni3

Ca întotdeauna oamenii s-au pregatit pentru acest eveniment, au sfințit bucate pe care apoi le-au împărțit participanților. După datină, cum spune cutuma nedeii paroșene. 

paroseni5

Nu încape nici umbră de îndoială că, în acest an, nedeia tradiţională din Paroşeni (cea care deschide sezonul nedeilor la Vulcan) a fost cu adevărat o sărbătoare a momârlanilor din zonă. Așa cum a remarcat și primarul Gheorghe Ile, prezent ca întotdeauna, în rândul oamenilor: “Nedeia din Paroşeni este un stâlp al vieţii celor ce locuiesc, trăiesc şi muncesc aici, pe care noi îi respectăm, le respectăm obârşia, tradiţiile, obiceiurile şi dorinţa de a le arăta şi celorlalţi ori de câte ori este posibil. Mulţumesc tuturor momârlanilor din Paroşeni care s-au implicat în organizarea acestei frumoase nedei, spune Gheorghe Ile.

paroseni4

[slideshow_deploy id=’19869′]