Termocentralele puteau fi modernizate cu fonduri europene

Cele două termocentrale care acum sunt parte componentă a Complexului Energetic Hunedoara ar fi putut fi modernizate cu fonduri europene.

paroseni

Au existat fonduri europene pentru modernizarea termocentralelor, dar nu au fost accesate. Astfel, acum Complexul Energetic Hunedoara se află pus în fața unei situații care pare a fi fără ieșire. În schimb s-au împrumutat bani pentru a realiza proiectele de conformare la cerințele de mediu….

“Dorim să atragem atenția asupra faptului că – deși odată cu intrarea în UE, conducerea unităților care fac parte din CEH au cunoscut obligațiile de mediu pe care statul român și le-a asumat – timp de aproape 8 ani nu s-au făcut suficiente eforturi pentru adaptarea la cerințele de mediu comunitare deși a existat posibilitatea atragerii de fonduri europene destinate acestui scop. De asemenea, lucrările de modernizare/retehnologizare neefectuate sau efectuate în mod defectuos la nivelul minelor care aprovizionează CEH afectează în mod critic competitivitatea complexului pe piața de energie”, arată Cristian Bușu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Acum, niciuna din cele două termocentrale din cadrul CEH nu îndeplinește condițiile de funcționare. La Paroșeni, contractul este pus sub semnul întrebării, deși lucrările se apropie de final, iar la Mintia situația este mai dramatică.

 



(Următoarea știre) »