Siegfried Mureșan cere sprijin pentru angajații de la Termocentrala din Mintia

 

Europarlamentarul hunedorean a transmis astăzi o scrisoare ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș-Nicolae Pîslaru, și ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, dar și ministrului Energiei, Victor-Vlad Grigorescu, în care propune mai multe măsuri pe care Guvernul României trebuie să le adopte pentru sprijinirea angajaților în cazul în care în următoarele luni urmează să aibă loc disponibilizări la Mintia.

Mureșan spune că oamenii pot fi sprijiniți din Fondul European de Ajustare la Globalizare – FEG, care poate acoperi cheltuielile cu acțiuni de reintegrare a lucrătorilor disponibilizați. Fondul poate fi accesat în cazul în care cel puțin 500 de angajați ai unei companii își pierd locul de muncă într-o perioadă de 4 luni.

siegfried-muresan-in-parlamentul-european-436x400

„Situația economică a județului Hunedoara, odinioară unul dintre marile centre industriale din țară, este una dezastruoasă după deciziile guvernelor României de privatizare și închidere a Combinatului Siderurgic de la Hunedoara și a mai multor mine din Valea Jiului.  (…) Astăzi, ca urmare a înființării Complexului Energetic Hunedoara în septembrie 2012, Termocentrala Electrică de la Mintia se află din nou în colaps și sute de angajați sunt pe punctul de a-și pierde locul de muncă. Oricare va fi decizia Guvernului României, soarta acestor oameni este în responsabilitatea dumneavoastră.  Guvernul României, împreună cu autoritățile locale din județul Hunedoara trebuie să demareze urgent o analiză pentru a verifica dacă angajații Termocentralei electrice de la Mintia care urmează a fi concediați pot fi sprijiniți din Fondul European de Ajustare la Globalizare – FEG, care poate acoperi cheltuielile cu acțiuni de reintegrare a lucrătorilor disponibilizați. (…) De aceea, vă rog să dispuneți o analiză urgentă în colaborare cu autoritățile locale și să inițiați dialogul cu experții Comisiei Europene pentru a stabili dacă și modul în care resurse financiare din Fondul European de Ajustare la Globalizare ar putea fi folosite pentru a sprijini eventualii angajați care ar urma să fie disponibilizați”, cere eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Acesta mai spune că  România are la dispoziție suficiente fonduri europene alocate din ciclul financiar multianual 2014 – 2020 care pot fi folosite pentru programe de formare și reconversie. ” Este vorba despre Programul Operațional Capital Uman (POCU) care dispune de fonduri nerambursabile de circa 2 miliarde de euro pentru ocuparea forței de muncă din România. Din acești bani se pot finanța programe de formare profesională, dar și acțiuni de stimulare a angajatorilor pentru organizarea de programe de învățare la locul de muncă. Însă, pentru ca acești bani să poată fi folosiți, Guvernul României trebuie să încheie cât mai urgent procedurile de acreditare a organismelor naționale și regionale care gestionează fonduri europene. Fac un apel la dumneavoastră să urgentați aceste proceduri de acreditare. Angajații români disponibilizați sau în curs de disponibilizare, inclusiv de la Hunedoara, au nevoie și au dreptul să dispună de aceste fonduri”, a mai spus Siegfried Mureșan.

[slideshow_deploy id=’27028′]