Conturile CEH, alimentate de energia vândută pe Piaţa Zilei Următoare

În conturile CEH, care pot fi operate printr-o decizie a instanţei de judecată, însă doar pentru a scoate banii de salarii, intră doar banii din energia vândută pe Piaţa Zilei Următoare (PZU), la un preţ care diferă  de la o zi la alta. 
ceh3
„Cel mai mic preţ pe care l-am avut în această lună a fost 38 de lei pe MW, iar cel mai mare undeva în jur de 170 de lei. Deocamdată funcţionăm doar cu termocentrala de la Mintia, şi vindem cam 300 MWh”,a  declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara. Chiuzan recunoaşte că, după ieşirea din insolvenţă prin decizia Curţii de Apel Alba Iulia activitatea s-a blocat, iar entitatea energetică hunedoreană face tot felul de artificii pentru a supravieţui. Soluţia de atingere a echilibrului ar fi reintrarea în insolvenţă, spune directorul Cosmin Chiuzan.
„Conturile sunt şi în continuare blocate pentru că nu avem dreptul să folosim bani, conform minutei de şedinţă de la Deva, decât pentru plata salariilor, dar încercăm să găsim soluţii pentru deblocarea situaţiei aprovizionării.
Lucrurile care ar fi pus în pericol desfăşurarea activităţii, care ar fi dus la oprirea activităţii, am reuşit şi le-am rezolvat încet – încet. Acum, în fiecare zi apare altceva şi altceva. Noi nu stăteam strălucit nici înainte, dar cu efoturi deosebite eu cred că o să reuşim să asigurăm o funcţionare, chiar dacă va fi foarte greu. În ceea ce priveşte viitorul, starea noastră este una de insolvenţă şi tebuie să ne întoarcem cât mai curând, printr-o hotărâre a instanţei, la această stare pentru că, trebuie să recunosc, reuşisem să atingem un echilibru în ceea ce priveşte veniturile şi plăţile efectuate. În perioada de insolvenţă am reuşit să plătim la zi toate facturile ajunse la scadenţă”, a subliniat Chiuzan.
Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat în anul 2013, iar acum aici mai lucrează 6.500 de oameni, atât pe partea minieră, cât şi pe cea energetică.
[slideshow_deploy id=’20328′]