GALERIE FOTO/ Vasile Jurca: Tradiţiile şi portul popular al momârlanilor merită să fie cunoscute de întreaga ţară

Ansamblul folcloric „Bujorii Muntelui” din Petrila au fost oaspeţi de onoare a sărbătorii elevilor din Năsăud, sărbătoare naţională de promovare a folclorului şi portului popular cunoscută si sub numele de Maial.

DSC_1328

Pentru a participa la acest eveniment care a adunat laolaltă mai bine de 5000 de persoane îmbrăcate în costume populare tradiţionale, păstrătorii tradiţiilor momârlăneşti din Valea Jiului au bătut cale lungă până în localitatea bistriţeană Năsăud, onorând invitaţia lansată de doamna deputat PSD, Doina Pană  şi reprezentând cu cinste comunitatea locală din Petrila şi din Valea Jiului la acest eveniment demn de Cartea Recordurilor.

DSC_1375

Cum era şi firesc, tinerii momârlani petrileni conduşi de profesorul Iulian Doda, cărora li s-a alăturat şi consilierul Doiniţa Maria Bălănesc, au cules numeroase aprecieri din partea organizatorilor şi a celorlalţi participanţi la Ziua Naţională a Portului Popular.

Spre exemplu, doamna deputat PSD, Doina Pană a scris pe pagina sa de socializare următoarele cuvinte de apreciere: „Plecati de acasa de la ora 3 dimineața, ansamblul folcloric „Bujorii Muntelui” din Petrila, au sărbătorit si ei „Ziua portului popular” în Țara Năsăudului, îmbrăcați în frumosul port popular hunedorean. Au dansat și ei împreuna cu întregul stadion, ne-au încântat apoi prin evoluția lor artistică pe scena amenajată si apoi… alte 6 ore de mers pe drumul de întoarcere. Mulțumim oameni minunați ce sunteți! Mulțumim și celor care v-au indreptat pașii spre manifestarea noastră: doamna Doinița Maria Bălănesc şi doamna deputat Natalia Intotero!”

DSC_1590

La rândul ei, deputatul PSD Natalia Intotero, preşedintele organizaţiei femeilor social-democrate din judeţul Hunedoara, a salutat parteneriatul care a adus laolată reprezentanţii celor mai frumoase regiuni folclorice ale Transilvaniei. „Mulțumim Pană Doina pentru invitație și pentru ospitalitate! Mulțumesc Jurca Vasile pentru că a facut posibilă această deplasare! Vă mulțumesc tuturor participanților! Prin prezența voastră,  Petrila, Valea Jiului, județul nostru a fost reprezentat la înalțime!!! Felicitări!”, a declarat Natalia Intotero.

DSC_1771

Deplasarea Ansamblului folcloric „Bujorii Muntelui” la Serbarea portului popular românesc de la Năsăud a fost facilitată de către Vasile Jurca. Acesta spune că ” Tradițiile şi portul popular al momârlanilor, îndeosebi al petrilenilor, merită să fie cunoscute de întreaga ţară şi, de ce nu, de întreaga lume. Am susţinut, susţin şi voi susţine promovarea acestor valori care, în opinia mea, fac cinste întregii noastre comunităţi locale. Tocmai de aceea, am dorit să facilităm prezența ansamblului folcloric „Bujorii Muntelui” la acest eveniment naţional şi mă bucur că acest lucru a fost apreciat la justa valoare. Cred, totodată, că acest gen de evenimente trebuie promovate şi în comunitatea noastră, pentru ca astfel, românii să ne cunoască mai bine.”

DSC_1814

Pentru Doinița Maria Bălănesc, candidatul petrilenilor pentru Consilul Județean Hunedoara, participarea la acest festival este încă un pas înainte în promovarea tradițiilor și portului popular specific momârlanilor din Valea Jiului.

DSC_1868

”Am căutat prin toate acțiunile mele, împreună cu acești minunați copii și tineri din ansamblul folcloric ”Bujorii Muntelui” , să promovăm aceste tradiții atât de frumoase ale noastre, ale petrilenilor și mă bucur că am reușit să facem acest lucru nu doar la noi acasă, în Petrila și în Valea Jiului, ci și la acest mega eveniment de promovare a portului tradițional care a avut loc la  Năsăud”

DSC_2355

Tradiția Maialului de la Năsăud datează de 145 de ani . El se ține în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai. Anul acesta a fost mai repede, pentru a marca, pentru prima dată, faptul că ziua de 16 mai, declarată oficial și votată în Parlament de curand, ca fiind ”Ziua costumului national (popular).”

DSC_2143

DSC_2186

DSC_1450

DSC_2169

DSC_2283

DSC_1468

DSC_1624

DSC_2121

DSC_2030

DSC_1368

DSC_2000

DSC_1444

DSC_1914

DSC_1497c

DSC_1960cia

DSC_1889

DSC_1861

DSC_2187

DSC_1573

DSC_1501

DSC_1579

DSC_1578

DSC_1463

DSC_1450

DSC_1399ia

DSC_1612

DSC_1414

DSC_2344

DSC_1424

DSC_1914

DSC_1966

fotografii realizate de  Ionel Anastasescu

DSC_2178

[slideshow_deploy id=’33106′]