Eroii neamului, cinstiţi la Petroşani

Eroii neamului care s-au jertfit pentru ţară au fost cinstiţi, joi, la Petroşani în Cimitirul Eroilor, acolo unde îşi dorm somnul pentru totdeauna.
 IMG_20160609_122354
În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.
IMG_20160609_122404
 În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.
IMG_20160609_122454
Un rol important în omagierea Eroilor căzuți la datorie l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război” (înființată în 1919) și transformată ulterior, în 1927, în Societatea „Cultul Eroilor”. Datorită acestei organizații, aflată sub înaltul patronaj al Reginei Maria, în anul 1923 a fost inaugurat Mormântul Ostașului Necunoscut, amplasat inițial în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol. De asemenea, Societatea, care de la 1 august 1940 s-a numit „Așezământul Național Regina Maria”, a avut o activitate prodigioasă, manifestată inclusiv prin construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente și plăci comemorative în aproape toate localitățile țării.
IMG_20160609_122413
La Petroşani, an de an se organizeză astfel de manifestări pentru cinstirea celor care şi-au dat viaţa pe frontul de luptă, a celor care s-au jertfit pentru apărarea Patriei. „Cultul nostru pentru eroii neamului însemană pentru poporul român, ca de altfel pentru toate popoarele lumii, o întoarcere la rădăcini. Este un gest de admiraţie, de preţuire şi de recunoştinţă. Eu au murit pentru Patrie, ştiuţi sau neştiuţi, în ţară sau departe de ţară. Au murit tineri, ca vitejii, şi aşa vor rămâne în memoria umaşilor. De aceea, la această comemorare le ridicăm altare în inimi şi în conştiinţă. (…) A intrat în tradiţia poporului român ca, în fiecare an, această zi să fie întâmpinată cu emoţie şi respect pentru a cinsti fiii Patriei căzuţi la datorie pentru apărarea gliei  strămoşeşti. În această zi, a ridicării la Ceruri a Mântuitorului, eroii români îşi adună duhurile de pretutindeni, pentru ca un sobor de taină să vegheze la destinele României”, a precizat primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Pentru sufletele eroilor neamului a fost oficiată o slujbă religioasă, iar în memoria lor, la monumental din Cimitirul Eroilor au fost depuse corane de flori.
IMG_20160609_122632
IMG_20160609_122427
[slideshow_deploy id=’27126′]


« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »