Eurodeputatul Siegrfied Mureșan cere drepturi depline pentru România la bugetarea zonei euro

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European (PE), a depus ieri 59 de amendamente la Raportul PE privind Capacitatea bugetară a zonei euro, în care a cerut, printre altele, ca statele membre ale Uniunii Europene (UE) care doresc să adere la zona euro, cum este și cazul României, să poată participa, și înainte de aderare, cu drepturi depline la noua structură de guvernanță a capacității bugetare a zonei euro și să aibă același tip de beneficii și contribuții financiare ca celelalte state membre ale zonei.

siegfried-muresan

„În calitate de raportor al Grupului PPE privind capacitatea bugetară a zonei euro, am depus ieri 59 de amendamente la raportul Parlamentului European referitor la un buget al zonei euro. Cele mai importante sunt amendamentele în care am cerut ca România să participe cu drepturi depline acest proiect. Mai exact, am solicitat ca țările  membre care nu sunt încă parte din zona euro, dar care au obligația prin Tratatele de aderare să adopte moneda unică, așa cum este și cazul României, să aibă posibilitatea de se alătura capacității fiscale a zonei euro, să poată participa cu drepturi depline la noua structură de guvernanță și să aibă același tip de beneficii și contribuții financiare ca celelalte state membre ale zonei euro”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după depunerea amendamentelor. „Prin participarea cu drepturi depline la capacitatea bugetară, România va fi ajutată să-și dezvolte economia în vederea aderării la zona euro ceea ce va reduce riscurile potențiale cauzate de o aderare bruscă la moneda unică”, a spus eurodeputatul român.

„Totodată, proiectul privind un buget suplimentar al zonei euro care se află în discuții la nivelul instituțiilor europene arată că se prefigurează o Uniune Europeană cu două viteze, una a statelor care vor mai multă integrare și una a celor care vor mai puțină integrare. Este important pentru viitorul economiei țării noastre ca România să se regăsească în prima categorie, de aceea am negociat săptămâni întregi în ultima perioadă cu colegi din Parlamentul European pentru ca amendamentele să aibă susținerea politică necesară”, a explicat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Scopul acestei capacități fiscale este îmbunătățirea competitivității economice a statelor participante. Capacitatea fiscală va susține financiar implementarea reformelor structurale recomandate anual de Comisia Europeană fiecărui stat membru al Uniunii Europene. În acest moment, doar 4% din recomandări sunt pe deplin implementate. Sunt convins că prin susținerea financiară a statelor membre prin intermediul capacității fiscale, această rată va spori semnificativ”, a mai spus Siegfried Mureșan.

[slideshow_deploy id=’17217′]