Documente oficiale. Cozma şi-a turnat colegii la Securitate

 Documente incredibile din viaţa lui Miron Cozma ies la iveală la 26 de ani de la prima şi cea mai sângeroasă mineriadă, cea din 13 – 15 iunie 1990. Miron Cozma şi-a turnat la securitate foştii colegi iar informaţiile sunt oficiale şi, mai ales, publice, pe site-ul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. 
Miron-Cozma-a-incalcat-interdictia-de-a-intra-in-Petrosani
 
După ce a studiat dosarul lui Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, cei de la CNSAS au dat verdictul într-o adeverinţă semnată de preşedintele CNSAS, Dragoş Petrescu: „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii, în sensul legii”. Dar, iar aici vine bomba, asta nu înseamnă că Miron Cozma nu a fost INFORMATOR al poliţiei politice, lucru confirmat tot oficial. Astfel, Corneliu Turianu, membru al colegiului CNSAS, a formulat  o  opinie concurentă în sensul că „domnul Cozma Miron a furnizat informaţii Securităţii, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, dar prin care nu s-au denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, condiţii impuse cumulativ deart. 2 lit. B din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu completări prin Legea nr. 293/ 2008 pentru a fi sesizată instanţa în vederea aprecierii asupra calităţii de colaborator al Securităţii”.
Miron Cozma a semnat angajamentul cu Securitatea în 7 septembrie 1977, la doar o lună după greva minerilor, şi a primit numele conspirativ de „Paul”, furnizând iniţial informaţii de la Întreprinderea Minieră Bărbăteni şi apoi de al IM Lonea. Miron Cozma primise misiunea clară să-i supravegheze tocmai pe ortacii care-l priveau, în anii ce-au urmat, ca pe un zeu, dar şi să informeze Securitatea asupra problemelor de natură economică pe care le sesiza în minele în care lucra.
În arhive se păstrează notele informative semnate de Miron Cozma, care şi-a păstrat calitatea de informator până în octombrie 1983, când s-a înscris în PCR şi a fost abandonat din reţea.

Documentul integral îl puteți vedea aici.

[slideshow_deploy id=’17217′]