Șahiștii de la Școala nr. 5 Vulcan – cei mai buni din țară!

 
În perioada 16 – 19 iunie 2016, în stațiunea Olănești s-a desfășurat Campionatul Național Școlar „Elisabeta Polihroniade” pentru Echipe Mixte. Competiția a fost organizată de Federația Română de Șah, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației Naționale și de A.C.S. „Elisabeta Polihroniade”.
Sah Olanesti 2
Echipele participante (care în prealabil au câștigat competițiile județene) au fost formate din 4 sportivi dintre care cel puțin o fată, toți elevii aceleiași școli. Componenții fiecărei echipe au fost ordonați la mese (de la masa 1 la masa 4) în ordinea descrescătoare a coeficientului CIV deținut, iar la confruntarea între două echipe, jucătorii de la masa 1 jucau între ei, cei de la masa 2 jucau între ei ș.a.m.d. După disputarea celor patru partide, pentru victorie, echipa câștigătoare primea 2 puncte, iar în caz de egalitate fiecare echipă primea câte un punct.
Categoriile de concurs au fost: ciclul primar, gimnazial și liceu. S-au jucat 7 runde, fiecare jucător având câte 61 de minute timp de gândire.
Sah Olanesti 1
La startul competiției echipelor mixte din ciclul primar s-au aliniat 27 de echipe provenind din 20 de județe și din municipiul București. Județul Hunedoara a fost reprezentat de echipa Școlii nr. 5 Vulcan, formată din următorii șahiști: Șchiopu Oana Magdalena (masa 1), Maidik Alexandru (masa 2), Petculescu Diana Silvana (masa 3) și Albescu Andreea Monica (masa 4). Copiii ai fost însoțiți și încurajați de profesorul Gheorghe Achim.
După epuizarea celor 7 runde foarte disputate, cu frecvente răsturnări de clasament, primele trei echipe au fost la egalitate (11 puncte), fiind departajate de diferența între totalul punctelor obținute de jucători. Echipa campioană a județului Hunedoara, cu 20,5 puncte a ocupat Locul I și a obținut titlul de Campioană Națională! A fost urmată în clasament de Școala „George Emil Palade” Buzău (18,5 puncte) și de Școala nr. 197 București (17,5 puncte).
Acest succes a fost însoțit și de o altă performanță: Locul I obținut de Diana Silvana Petculescu  pentru cel mai bun jucător de la masa 3.
Sah Olanesti 3
Felicitări micilor șahiști care, cu această ocazie marchează încă o dată Vulcanul pe harta șahistică a țării. Mai ales că unii dintre participanți nu auziseră că există un oraș cu numele acesta. Copiii noștri i-au ajutat să nu uite ușor acest nume. În partida directă, Scoala nr. 5 Vulcan – Școala nr. 17 Botoșani: 4 – 0!
[slideshow_deploy id=’27028′]