Foşti miniştri puşi sub urmărire penală în Dosarul Rompetrol II. Printre ei, Gheorghe Pogea.

Procurorii de crimă organizată au dispus punerea sub urmărire penală în Dosarul Rompetrol II a  patru foşti miniştri, printre care şi hunedoreanul Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanţelor.

cccccc-465x215

Ceilalţi sunt Dan Ioan Popescu – fost ministru al Economiei şi Comerţului, şi foştii miniştri de Finanţe Sebastian Vlădescu şi Mihai Tănăsescu.

Dan Ioan Popescu este acuzat de constituire a unui grup infracţional, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Procurorii DIICOT susţin că, în perioada septembrie — octombrie 2003, ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, și ministrul Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, ar fi promovat o OUG prin care datoriile Rompetrol, în valoare de peste 600 de milioane de dolari, ar fi  fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice. Trei ani mai târziu, procurorii au deschis o anchetă, însă miniştrii au avut doar calitatea de martori. Potrivit procurorilor de Crimă Organizată, Dan Ioan Popescu ar fi continuat să sprijine grupul infracțional organizat inițiat de către Dinu Patriciu și după încetarea calității de ministru, „depunând mărturie în cauza arbitrală a ARB/06/03, pendinte în fața Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID), în favoarea Rompetrol Group, declarație în care a făcut afirmații neadevărate”. Pe de altă parte, susţin anchetatorii, alţi doi miniştri care au condus Ministerul de Finanţe, între 2005-2009 –  Sebastian Vlădescu şi huendoreanul Gheorghe Pogea – ar fi trebuit să înregistreze obligaţiunile la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare pentru a le tranzacţiona pe pieţele reglementate. Iar procurorii Direcţiei de Investigare a Crimei Organizate susţin că foştii demnitari au blocat o HG care permitea vânzarea obligaţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti, ceea ce a condus la nerecuperarea datoriilor de către statul roman. Anchetatorii spun că există indicii temeinice cum că  Mihai Tănăescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea ar fi făcut o înţelegre cu omul de afaceri Dinu Patriciu pentru a-i proteja interesele financiare.

[slideshow_deploy id=’27126′]