Ajutoare de primă urgenţă pentru victimele inundaţiilor

Primăria Petroşani poate să acorde despăgubiri în sumă maximă de 3000 de lei pentru cei afectaţi de inundaţiile de duminică noaptea. Bani ar mai putea veni, însă, şi de la Guvern şi chiar Consiliul Judeţean Hunedoara poate să sprijine populaţia calamitată.
petrosani2
Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a prezentat bilanţul pagubelor produse de fenomenele meteorologice de sâmbătă noaptea – când grindina a făcut ravagii – respective de duminică, atunci când ploile torenţial au inundat gospodării şi locuinţe.
„În Petroşani au fost afectate peste 540 de case afectate, avem cereri depuse la primărie. La o parte dintre ele, comisiile deja au ajuns în teren să avelaueze. La celelalte urmează să meargă în teren. Este vorba despre două tipuri de pagube: unele produse de ploaia de grindină şi altele produse de inundaţii efectiv. Cele mai afectate zone au fost zona Aeroport şi zona Colonie. În Aeroport avem 30 de apartamente care au fost distruse total, atât apartamentele, cât şi mobilierul, 4 case pe Strada Egalităţii din Colonie şi un apartament pe strada Independenţei. Toate aceste 35 de imobile vor fi despăgubite din fonduri locale cu suma de 3000 de lei. Consiliul Local a aprobat o sumă de 1,5 milioane de lei pentru aceste fenomene meteorologice şi pagubele produse. Este un ajutor de primă urgenţă pe care CL l-a aprobat. Nu sunt fonduri de urgenţă de al Guvern. Am trimis situaţiile, lucrăm la anchete şi la evaluări şi le vom trimite la Guvern, o parte prin Ministerul Muncii şi o parte prin Prefectură, pentru Situaţii de urgenţă.Avem 15 case în Colonie care vor primi o sumă de 1000 de lei. Au pagube majore, dar nu la fel de mari ca în cazul celor 35 de locuinţe”, a declarat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi. Ajutoare sunt aşteptate şi de la Consiliul Judeţean Hunedoara, a mai spus primarul: „O să facem o adresă şi către Consiliul Judeţean, să ne sprijine. O să le trimitem toată situaţia şi sigur că, acolo unde pot să intervină şi dumnealor, ar fi de mare ajutor. În Aeroport, în zona cea mai afectată sunt 2 sau 3 locuinţe asigurate”.
Iar pagubele nu se opresc aici. Ploile torenţiale au destabilizat solul, care a început să alunece la vale. „Tot în urma acestor fenomene, am avut 2 fenomene importante de alunecări de teren, una în zona străzii Măgurii, unde un stâlp de electricitate, care are  pe el două linii de 6KV care alimentează Petroşaniul, a fost în pericol să se răstoarne. Au venit cei de la Deva şi împreună cu noi, împreună cu cei de la Enel se vor lua măsuri să se consolideze zona. Există şi o alunecare de teren care va trebui rezolvată pe situaţii de urgenţă, pe aproximativ 50 mp. O altă aluncare de teren este în zona Saşa, unde este pericolul să se surpe un drum de acces către o zonă din cartierul respective. Am făcut deja toare demersurile astfel încât să primim bani să ne putem apuca de lucrări.
Au fost afectate şi o serie de instituţii publice, şcoli şi grădiniţe, Judecătoria, Azilul de bătrâni”, a mai spus edilul petroşănean.
Reprezentanţii municipalităţii, ajutaţi şi de reprezentanţii ISU, au intervenit şi la cutăţarea drumurilor de aluviuni şi mâl,  s-a intervenut pe o serie de drumuri pietruite, au fost decolmatate mai multe podeţe în Colonie, Staicului, Aviatorilor, DN 66, pârâul Slătinioara, Oituz, pe Dâlja, care au fost decsongestionate pentru înlăturarea pericolului.
„Urmează să intervenim pe drumuri adiacente străzii Maleia, în trei 3 locaţii, pe Sălătruc şi Coasta”, a precizat Iacob – Ridzi.
Din păcate, proprietarii maşinilor care au fost avariate de grindină nu pot fi despăgubiţi de autorităţi. ” Daunele survenite la autoturisme nu sunt suportate  în niciun fel, nici de primărie, nici de alte instituţii ale statului. Singura posibilitate este poliţa de asigurare CASCO. Până la acest moment, Poliţia a eliberat peste 700 de dovezi pentru repararea maşinilor afectate de grindină”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi.