Avantajați de dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care și-au angajat rudele

Cornel Resmeriță și Laurențiu Nistor sunt doi dintre parlamentarii avantajați de proiectul legislative votat miercuri în Parlament, prin care sunt dezincriminate  faptele celor care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în anul 2013

camera

Dosarul privind conflictul de interese al deputatului Cristian Resmeriţă, ales în 5 iunie primar al municipiului Lupeni în locul tatălui său, se află în  procedură de filtru,  la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia, Resmeriţă a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. În  data de 12 ianuarie 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul deputatului PSD din Valea Jiului şi a comunicat că acesta „a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a încheiat contractul civil nr. 529/2009, prin care fratele său, Lucian Marius Resmeriţă, a fost angajat în funcția de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, Județul Hunedoara. Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Marius Resmeriţă a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro)”. Acum, primarul ales al Lupeniului nu mai riscă să intre sub incidenţa legii care i-ar putea bloca temporar cariera politică.

Nistor şi protestul împotriva interdicţiei

În conflict de interese a fost găsit şi deputatul Laurențiu Nistor, viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Numai că, spre deosebire de colegul său de la Lupeni, Nistor a obținut, în prima instanță, anularea raportului prin care Agenția Națională de Integritate a spus că demnitarul s-a aflat în conflict de interese administrativ. Președintele PSD Hunedoara a fost găsit de Agenția Națională de Integritate în conflict de interese în toamna anului trecut din cauză că, în mandatul trecut,  deputatul hunedorean și-a angajat fiica la biroul parlamentar, fiind astfel în conflict de interese.

Ioana Liana Nistor (căsătorită Bălan) a fost angajată la cabinetul parlamentar al lui Laurențiu Nistor în perioada 12.01.2009 – 19.12.2012.  La același cabinet parlamentar și în aceeaşi perioadă a fost angajat și ginerele lui Laurențiu Nistor. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, fiica și ginerele lui Laurențiu Nistor au încasat de la cabinetul parlamentar aproape 80.000 lei. Laurențiu Nistor, împreună cu alți câțiva parlamentari social-democrați a semnat şi un document prin care protesta împotriva interdicției de angajare a rudelor la cabinetele parlamentare pe motiv că în momentul în care au făcut angajările interdicțiile nu ar fi existat.  Nici el nu mai are motive de îngrijorare, cel puţin din acest punct de vedere.

De precizat că preşedintele Klaus Iohannis ar putea ataca la Curtea Constituţională iniţiativa legislativă votată miercuri, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Legii 393/2004, care le permite aleşilor locali să îşi păstreze mandatul dacă sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare. Klaus Iohannis ceruse deja Parlamentului reexaminarea acestei legi, dar parlamentarii au respins solicitarea şefului statului.

[slideshow_deploy id=’19869′]