Nedeia Sânzienelor, la Straja

În staţiunea Straja are loc, în fiecare an, la data de 24 iunie, Nedeia Sânzienelor, sărbătoare legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi al fecundităţii.

sanzeiene-la-straja

Se organizează astfel o nedeie câmpenească, una dintre cele mai frumoase datini păstrate, în mod autentic, în această zonă a ţării. Pe timpuri, localnicii din cătunele de munte ale Văii Jiului îşi dădeau întâlnire pe coama muntelui cu fraţii lor din Gorj.

Atracţia sărbătorii o reprezintă concursul de cai, în cadrul căruia călăreţii trebuie să poarte, în mod obligatoriu, straie populare româneşti autentice, specifice zonei din care provine.

Anul acesta, deschiderea evenimentului va fi marcată de o slujbă religioasă care va avea loc la schitul Straja, începând cu orele 10:00, pentru ca mai apoi, la orele 12:30 să aibă loc un concurs de călărie, urmat de un program artistic, avându-l ca invitat special pe Puiu Codreanu cu formaţia sa.

Pentru cei care doresc să se bucure de acest eveniment, autoritățile locale din municipiul Lupeni au stabilit pentru astăzi un tarif special de numai 5 lei pentru o călătorie dus-întors cu instalația de telegondolă care asiuă accesul pe cablu spre stațiunea turistică Straja.

[slideshow_deploy id=’17636′]