(FOTO) EXPONATUL LUNII LA MCDR DEVA

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 iulie 2016, o nouă categorie de obiecte în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, obiecte ce pot fi admirate în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

caiete vlaicu 30 iunie 2016 (2)

Exponatul lunii iulie face parte din colecția Secției de Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind vorba despre caietele din timpul studenției, cu notițe și schițe, completate și semnate de Aurel Vlaicu la Munchen în anii 1905 și 1906.

caiete vlaicu 30 iunie 2016 (6)

Caietele din studenție ale aviatorului au intrat în patrimoniul instituției noastre încă din anul 1964 prin achiziție de la familia Vlaicu, mai exact de la fratele său, Ion Vlaicu. Ele sunt scrise în limba germană, fiecare carnet purtându-i semnătura și având menționate data, locul unde au fost scrise, precum și denumirea disciplinei. Astfel, cele 4 caiete expuse sunt următoarele: „Teoretische Maschinenlehre” (Știința construcțiilor de mașini mecanice), München, 1906; „Mechanische Warmetheorie” (Teoria mecanică a căldurii), München, 1906; „Wasserkraftmaschinen” (Echipamente hidroenergetice), München, 1906; „Konstructionslehre der Maschinenteilen I” (Știința construcțiilor pieselor de mașini), München, 1905/1906.

Conducerea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva a decis expunerea acestor categorii de obiecte deoarece, pe data de 10 iulie 2016, la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” vor avea lor o serie de manifestări legate atât de comemorarea pionierului aviației românești cât și de sărbătorirea Zilei Aviației Române. Acțiunile vor fi organizate în parteneriat cu Primăria Orașului Geoagiu și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’24093′]