Poliţiştii hunedoreni acordă sprijin turiştilor din Bulgaria

Poliţişti români, printre care şi oameni ai legii din judeţul Hunedoara, desfășoară activități de siguranță publică în patru stațiuni din Bulgaria, cunoscute ca destinații cu aflux important de turiști români, respectiv Albena, Nisipurile de Aur, Balcic și Nessebar.
politisti_romani_in_bulgaria_26116600
 
Potrivit Poliţiei Române, în perioada 1 iulie — 31 august a.c., polițiștii români desfășoară activități comune cu polițiștii bulgari, în cadrul unor patrule de ordine și siguranță publică, pe raza stațiunilor turistice Nisipurile de Aur, Albena, Balcic și Nessebar din Bulgaria. În misiunea din Bulgaria s-au deplasat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Teleorman, Sibiu, Timiș, Constanța, Giurgiu, Dolj și Hunedoara, instruiți și pregătiți pentru a-și îndeplini cu succes misiunile încredințate și buni vorbitori de limbă bulgară.
Pe durata misiunii, polițiștii români acționează în uniformă și execută activități de patrulare, împreună cu polițiștii bulgari.
De asemenea, aceștia au rolul de a consilia și de a acorda sprijin cetățenilor români aflați în Bulgaria, care vor avea astfel posibilitatea de a se adresa direct polițiștilor din țara lor pentru soluționarea unor probleme, deși se află pe teritoriul altui stat.
Acesta este al șaptelea an în care se organizează asemenea misiuni, activitățile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiștilor români.
În cadrul misiunilor de vara trecută, polițiștii români au consiliat peste 3.500 de turiști români, în special cu privire la indicarea anumitor destinații și furnizarea unor informații de ordin legislativ din Bulgaria. De asemenea, au participat, alături de colegii bulgari, la 338 intervenții la diferite evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal și soluționarea unor neînțelegeri legate de asigurarea condițiilor de cazare. Pe de altă parte, relevă datele oficiale, 191 de turiști români au fost implicați în evenimente pe raza stațiunilor respective, dintre care 143 în calitate de victimă ale unor evenimente neplăcute, furturi de autoturisme, tamponări auto, furturi sau distrugeri și 48 ca autori ai unor infracțiuni, fără producerea unor consecințe deosebite.
Aceste misiuni au demarat în anul 2010, iar în cadrul lor, polițiștii români și bulgari acționează în patrule comune în scopul asigurării ordinii și liniștii publice. De asemenea, cooperează și acordă asistență în cadrul activităților specifice, relaționând îndeosebi cu cetățeni ai propriului stat. Activitățile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe durata sezonului turistic, în zonele în care se deplasează turiști români și bulgari.
[slideshow_deploy id=’17636′]