Au dispărut probele de cărbune

CEH a importat praf de cărbune amestecat cu pământ, iar, culmea, probele nu mai există.  “Martorul” cărbunelui achiziţionat de Complexul Energetic Hunedoara a dispărut.

carbune

Societatea are obligaţia de a păstra probe ale cărbunelui achiziţionat, astfel încât să se poată dovedi calitatea acestuia. Suspect este faptul că deşi în ultimii ani, CEH a achiziţionat sute de mii de tone de cărbune, martorul, adică proba a dispărut fără urmă.

“Referitor la calitatea cărbunelui entitatea auditată arată că pentru toate contractele de vânzare-cumpârare cărbune derulate în decursul ultimilor ani, documentele legate de recepţia calitativă şi cantitativă se păstrează arhivate şi pot fi verificate. Auditorii publici externi nu contestă în actul de control şi nici în nota întocmită privitor la obiecţiunile formulate nici modul de calcul al consumului efectiv şi nici existenţa documentelor de recepţie calitativă şi cantitativă a cărbunelui, afirmând doar că “ nu mai există probe martor “(cărbune păstrat) care să confirme calitatea cărbunelui”,  arată raportul administratorului judiciar al CEH.

Astfel, societatea a fost prejudiciată, fapt relevat şi de un raport al Corpului de Control al premierului.

“În această situaţie neexistând nici o certitudine privitoare la nerealitatea cantităţii sau calităţii cărbunelui recepţionat nu se poate susţine afirmaţia că toată cantitatea de cărbune înregistrată pe costurile de producţie care depăşeşte cantitatea rezultată în urma unor calcule bazate pe consumurile specifice după data retehnologizării este un prejudiciu pentru entitatea

verificată”, se mai arată în raport.

În perioada 2011-2013, CEH a importat peste 570.000 tone de cărbune, arată raportul fiscal, iar o tonă de cărbune rusesc a costat 436 lei. În paralel, același tip de cărbune extras din Valea Jiului costa 232 de lei/tonă. Raportul fiscal susține că CEH a importat, de fapt, mii de tone de praf de cărbune.

[slideshow_deploy id=’17636′]