Crimă pe bani publici. Şi-au bătut joc de banii alocaţi pentru evitarea inundaţiilor din Aeroport, iar apele s-au revărsat din nou!/Foto

 
Miliarde de lei din bani publici, alocaţi de Consiliul Judeţean Hunedoara, au fost îngropate în reţelele ce ar fi trebuit să preia apele pluviale din cartierul Aeroport. Lucrarea a fost făcută de mântuială, iar apele s-au revărsat din nou anul acesta. O crimă, o numeşte directorul SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram.
a1
 
Canalizarea pluvială din Cartierul Aeroport a fost refăcută în anul 2008, după inundaţiile catastrofale din vara acelui an. O lucrare executată  de S.C. CONSMIN S.A.,  valoarea implementării proiectului fiind, potrivit unor cifre, de aproximativ 900.000 de lei, banii alocaţi de Consiliul Judetean Hunedoara. Există informaţii că lucrarea ar fi fost subcontractată de firma care ar fi câştigat lucrarea numai că, până la urmă, nici măcar nu mai are importanţă cine a făcut-o, contează cine a dat undă verde pentru lucrările de mântuială efectuate şi cine va răspunde!
Practic, la ploile torenţiale de acum aproximativ o lună de zile, apele pluviale nu au putut fi preluate nici măcar în proporţie de 20% şi asta din cauză că ţeava a fost trecută, în mod incredibil, peste cablurile de electricitate îngropate. În timp, lucrarea prost executată s-a colmatat, cablurile trecând pe la jumătatea secţiunii, iar apele nu au mai fi putut fi preluate. Mai mult decât atât, constructorul a „astupat” căminul cu bucăţi de beton, care au contribuit din plin la prăbuşirea terenului, astuptând în mare proporţie reţeaua de ape pluviale.

Au decsoperit acest lucru angajaţii ApaServ, zilele acestea, când au început să lucreze la decolmatarea reţelelor. „Periodic, facem întreţinerea sistemului de canalizare de aici, mai ales după perioadele cu ploaie, pentru că atunci se aduncă tot felul de mizerii. Drept urmare, aici în Aeroport am făcut un plan mai serios, pentru că au fost colmatate reţelele de canalizare într-o proporţie foarte mare şi, luând la rând fiecare canalizare, am observat de data asta, faţă de alte dăţi, că, pe un anumit tronson, în zona Blocului 54 – 54A nu a2funcţionează corespunzător. Noi verificările nu le putem face pe debite mari, când plouă torenţial, ci ori înainte, ori după. Drept urmare nu putem să ne dăm seama dacă în zonă canalizarea funcţionează în secţiune corespunzătoare. La fiecare verificare, nu au fost probleme, dar la debite importante aici reţeaua nu a transportat niciodată 100%, cu atât
mai puţin acum, la ultimele evenimente nedorite. Colegii au verificat mai în amănunţime zona, am inspectat şi cu camere video şi am găsit că, între două cămine, se şi vedea o surpare. Analizând mai atent problema s-au văzut două cabluri, care sunt chiar pe mijlocul secţiunii reţelei de canalizare, în faţa scării de bloc, la blocul 54, iar aceste cabluri obturează în mod clar secţiunea reţelelor de canalizare a apelor pluviale meteorice. Niciun om responsabil nu ar putea să admită aşa ceva, încă de la construcţie. Sub nicio formă nu a venit Electrica după aceea acolo, să pună cablurile. Din câte ştiu, Consmin a realizat lucrarea, în 2008, după inundaţiile de
atunci”
, a  declarat Florin Donisă, şef Departament Exploatare în cadrul SC ApaServ Valea Jiului SA.

 

De precizat că, în esenţă, vorbim despre un proiect extraordinar de bun care trebuia să rezolve o parte din problemele din cartierulEroport, dar asta cu condiţia să fi fost funcţional. Numai că şi-au bătut joc de miliardele alocate. Lucrarea era surpată. Au pus peste nişte plăci de beton. În anii a6anteriori, când am mai făcut verificări în zonă, trecea încă furtunul dintr-o parte în alta, că nu era căzut de tot. Dar furtunul trecea pe dedesubt sau pe deasupra şi nu aveam de unde să ştim. Sunt lucrări ascunse pe care le urmăreşte un diriginte de şantier. Proiectul a fost gândit ca să preia toată zona cu probleme din Aerport. Pe o reţea principală vin apele din partea de nord, apoi din sud, colectând toate reţelele de la blocurile cu probleme, şi deversează la Jiu”, a mai spus Donisă.

Reprezentanţii ApaServ spun că, dacă sistemul era funcţional, probabilitatea de a se produce inundaţiile din acest an era mult mai mică şi oricum nu la acest nivel.
ApaServ a fost nevoită să o ia de la capăt, să decoperteze zona, iar cei de la Electrica trebuie să scoată cablurile de sub tensiune şi să se încerce o deviere a reţelei de curent electric, pentru a întregi tubulatura.
Cine este de vină pentru ce s-a întâmplat în Aeroport, în urmă cu 8 ani, când constructorul şi-a bătut practic joc de miliardele alocate pentru acest proiect? Teoretic, cel care a executat lucrarea. Practic, trebuia să existe un diriginte de şantier, care să se asigure că astfel de lucruri nu se pot întâmpla, şi, în
plus, o comisie de recepţie din partea beneficiarului.
Actele sunt la Consiliul Judeţean Hunedoara, dar Mircea Ioan Moloţ – care era preşedintele instituţiei la acea vreme, nu îşi mai aduce aminte. Mai mult, spune că beneficiar era ApaServ, aşa că ei trebuiau să recepţioneze lucrarea. „Probabil de la ei (n.r. ApaServ Valea Jiului SA) a fost cineva care a făcut o recepţie. Beneficiarul trebuia să facă recepţia. ApaServ trebuia să verifice totul, erau beneficiarul lucrării, că noi eram doar patronul, noi am alocat doar banii. Sigur, şi primăria este coproprietar. Chiar nu îmi mai aduc aminte, nici ce sumă, când a fost dată, cum a fost dată lucrarea. Normal era ca beneficiarul să facă o comisie de recepţie, iar dacă nu au făcut-o este problema lor. Fiecare să-şi facă datoria. Chiar nu mai ştiu, fiind zeci de lucrări de investiţi….”, a declarat Moloţ.

a5Pe de altă parte, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, spune că CJ Hunedoara este cel care trebuia să facă recepţia. CJ Hunedoara este şi acţionarul majoritar al furnizorului de apă şi canalizare. „O să merg acolo, să văd despre ce este vorba şi să vedem ce se poate face pentru remedierea situaţiei. Recepţia lucrării a făcut-o Consiliul Judeţean, ei au făcut lucrarea”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi.
Şi directorul ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram, spune că beneficiarul este administraţia publică a judeţului, ApaServ fiind doar administratorul reţelelor. „La ceea ce am văzut acum, aici, este o crimă! Inundaţiile, în proporţie de 90% puteau fi evitate, dacă lucrarea aceasta care a avut rolul de a prelua apele în cazul unor precipitaţii abundente era funcţională. Aceasta nu a  fost funcţională încă de la început. ApaServ a preluat o lucrare recepţionată de Consiliul Judeţean Hunedoara”, a  declarat  Costel Avram.
a4 Ieri după-amiază, împreună cu reprezentanţii ApaServ, în zona respectivă a fost şi primarul Petroşaniului pentru a vedea exact care este problema, iar oficialii furnizorului de apă  au cerut o comisie de la CJ Hunedoara, să vadă exact ce s-a făcut şi dacă s-a respectat proiectul.
Între timp, alţi bani, altă distracţie. ApaServ trebuie să execute o altă lucrare, astfel încât să fie luate toate măsurile pentru a elimina riscul de inundaţii, în cazul în care plouă din nou. Ulterior, s-ar putea îndrepta împotriva constructorului pentru a-şi recupera banii.
Consmin Petroşani este administrat de Marius Dragoş Botoroagă, trimis în judecată pentru dare de mită de DNA în Dosarul gala Bute, alături de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea.


(Următoarea știre) »