Chiar dacă activitatea minieră se restrânge, cărbunele rămâne important  

Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei,  a precizat că este nevoie de cărbune, resursă important în Strategia Energetică Națională
coa_8a2_87308000
 
„Activitatea de minerit în România este preponderent dezvoltată în două regiuni: regiunea Văii Jiului cu exploatarea resurselor de huilă, și regiunea din zona Gorjului cu exploatare de lignit. Cele două tipuri de exploatări sunt diferite, fiecare cu problemele proprii. Emisiile de metan sunt specifice activității de exploatare din bazinul Văii Jiului. Este clar că la nivel european există o tendință ca reducerea gazelor cu efect de seră să se intensifice. Tot la nivel european avem un target de reducere a emisiilor cu efect de seră de 20% pentru anul 2020, care s-ar putea transforma în 40%. Două sunt motivele pentru care mineritul se află în situația în care este acum: unul este legat de forța de muncă, iar altul de lipsa acută a investițiilor în activitatea de minerit/exploatare. Acesta sunt motivele pentru care cărbunele nu este competitiv”, a declarat Corina Popescu.
Pe de altă parte, aceasta a precizat că se așteaptă ca dezvoltarea tehnologică să vină în susținerea acestui tip de activitate.
„Este clar că presiunea pe acest sector va exista foarte mult, dar aici apare întrebarea: are România nevoie de cărbune? Răspunsul este da, avem nevoie de cărbune. Trebuie să vedem cum reușim să folosim această resursă în așa fel încât să atingem țintele necesare. Cărbunele își va găsi un loc în Strategia Energetică a României. Este un domeniu în care acum se întâmplă ceva dureros, dar prin anumite transformări se poate salva o parte din acesta. Mă aștept ca dezvoltarea tehnologică să vină în susținerea acestui tip de activitate”, a conchis secretarul de stat.
Declarațiile secretarului de stat au fost făcute la conferința intitulată „Servicii suport pentru industria energetică”, organizată în cadrul evenimentului Energy Breakfast Club de publicația Energynomics.
[slideshow_deploy id=’24093′]