Stațiunea Straja are, de la 1 iulie, grație administrației locale din Lupeni, serviciu de Salvamont permanent

Înființat încă din anul 2003 ca structură în subordinea Administrației Publice Locale din municipiul Lupeni, Serviciul Public Salvamont Lupeni, care asigură activități specifice de salvare montană în stațiunea turstică Straja, a avut nu de puține ori, greutăți financiare care au geneat diverse probleme în funcționarea acestuia.
salvamont-lupeni
Potrivit legii, Serviciul Public Salvamont Lupeni Acesta funcţionează şi datorită finanţărilor primite de la Primăria municipiului Lupeni, în sarcina căreia cade asigurarea baremelor tehnice, a cheltuielilor tehnice ale bazelor şi mijloacelor de transport de intervenţie și alte cheltuieli specifice activităților de salvare montană.
Serviciului Public Salvamont Lupeni condus de unul dintre cei mai apreciați salvatori montani din Româna, George Resiga, este format dintr-un grup de oameni inimoşi, salvatori pregătiţi şi atestaţi profesional, aflaţi intotdeauna la datorie atunci când iubitori ai muntelui şi nu numai se află în pericol. O statistică curentă ne arată că aceştia au avut până în prezent un număr de 360 de acţiuni de salvare și au participat la un număr de peste 200 de evacuări cu echipamente SMURD şi de Ambulanţă din zonele turistice pe care le au în responsabilitate.
Șeful Salvamont Lupeni, George Resiga spune că, în prezent, Serviciul Public Salvamont Lupeni a încasat la zi de la Primăria Lupeni sumele care se cuvin pentru diurnele de masă ale echipei de salvatori şi cele pentru baremele tehnice. Din aceşti bani au fost achiziţionate un număr de 6 echipamente de intervenţie pentru zona montană, 18 perechi de schiuri, iar în prezent au fost deja alocaţi alți bani pentru achiziţia unui număr de 18 perechi de bocanci de schi şi  echipamente pentru protecţia muncii, conform legislaţiei în vigoare .
”Ne bucură faptul că avem o bună colaborare cu noua administraţie locală şi avem alocaţi bani în buget care ne asigură funcţionarea fără probleme pe tot parcursul acestui an. De altfel, acest lucru ne-a permis ca, începând cu data de 1 iulie, să permanentizăm Punctul de Salvamont Straja, unde se vor afla 2 salvatori montani. Vorbim despe un lucru foarte important, întrucât datorită investiţiilor derulate în staţiunea Straja, care au făcut ca numărul turiştilor prezenţi aici să fie într-o continuă creştere (ajungând la o medie săptămânală de 4000 persoane) se impunea prezența în stațiune a salvamontiștilor în mod permanent.   Mulţumim domnului primar Cristian Resmeriţă pentru implicarea de care a dat dovadă în ceea ce ne priveşte. Este remarcabil pentru noi faptul că, în prezent, avem o poziţie bine definită în bugetul Primăriei municipiului Lupeni pentru achitarea diurnelor de masă ce li se cuvin salvatorilor montani, că avem asigurarea echipamentelor de intervenţie şi a cheltuielilor pentru funcţionarea mijloacelor de transport de intervenţie. Am încredere deplină în domnul primar în ceea ce priveşte susţinerea activităţii de salvare montană, absolut necesară într-o staţiune turistică”, a declarat George Resiga, șeful Salvamont Lupeni.
 resmerita-primar-lupeni
La rândul său, primarul municipiului Lupeni, Cristian Rsmeriță apreciază că Administraţia locală va face tot posibilul pentru ca Serviciul Public Salvamont Lupeni să funcţioneze fără probleme, de acum înainte. ”Vor avea toată susţinerea noastră pentru a depăşi greutăţile cu care se confruntă, atât din punct de vedere financiar, cât și tehnic, pentru că ne dorim ca turiştii care vin în Straja să se afle pemanent în siguranţă. Ţin să le mulţumesc şi pe această cale salvatorilor montani pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în acţiunile de salvare de la inundaţii”, a declarat primarul Cristian Resmeriță.

În prezent, Serviciul Public Salvamont Lupeni este pregătit pentru a acționa în sezonul de vară în stațiunea turistică Straja, dar George Resiga dă asigurări că și odată cu începerea sezonului de iarnă, turiştii care vizitează Staţiunea Straja se vor afla aici în siguranţă.

[slideshow_deploy id=’20328′]