Vicepremierul Vasile Dâncu: Guvernul Ciloş vrea să implementeze „proiectul Văii Jiului”

Reprezentanţii Guvernului Cioloş vor să implementeze un proiect gândit special pentru Valea Jiului, iar dezvoltarea să vină din interiorul comunităţii, cu sprijin de la centru. Este ca şi în pilda cu sărmanul care nu a primit peşte, ci o undiţă să-l prindă.
d1
 
„Am început să lucrăm la un proiect şi de aceea am venit acum, să începem să discutăm cu primarii şi să vedem posibilele proiecte pe care am putea să le implementăm, să punem la un loc banii pe care îi avem ca să creem nişte proiecte mai mari. De exemplu, pentru administraţie, să şcolim oamenii din administraţie. Apoi să gândim banii de POR, o bucăţică să fie special pentru Valea Jiului, apoi cei care vin cu resurse umane să vină tot spre Valea Jiului, să facem un pol special pentru Valea Jiului, nu, aşa, la competiţia mare. Să scoatem o parte din bani special pentru zona aceasta şi să-i dăm specific. De exemplu, fonduri europene. Şi aici s-au cheltuit fonduri europene aiurea, bine, vorbim despre fonduri puţine. Dar acestea sunt chestiuni pentru a pune un pansament, nu pentru a dezvolta o zonă.(…) Încercăm să vedem ce tip de sărăcie este în aceste zone, ce specific este în zonele  din România, pentru că sărăcia nu este la fel. Încercăm să găsim formule speciale. Banii europeni să nu d2îi dăm în modul în care i-am dat până acum. Am creat linoleişti pe POSDRU, dar n-o să mai pună nimeni linoleum, în primul rând. Trebuie să vedem meseriile noi care ar trebui şi tipul de identitate, că, de exemplu, aici în Valea Jiului oamenilor le este ruşine să recunoască faptul că sunt săraci. E o identitate care vine din familii de mult. Atunci trebuie să găseşti formula în care să îi activezi pe oameni să îşi rezolve singuri situaţia până la urmă. E chestiunea cu peştele şi undiţa. La început îl iniţiezi, pui nişte bani, dar în acelaşi timp angrenezi comunitatea. Pe de altă parte, comunităţile sunt dezamăgite. S-au făcut tot felul de exeperimente aici şi oamenii nu mai au încredere nici în stat, nici în primărie, nici în Consiliul Judeţean. Trebuie găsite alte mecanisme de solidaritate. Prin nişte programe europene trebuie să stimulăm oamenii, să vedem ce gândesc ei, ce gândeşte administraţia, tinerii şi, după aceea, să vedem în anii viitori ce proiecte s-ar putea face, de tipul vine statul şi dă o parte, dar sunteţi obligaţi şi voi să contribuiţi. Nu ai bani, munceşti pentru asta. Asta e singura modalitate prin care cred că se poate face ceva în Valea Jiului, să vină un proiect d3dinăuntru. Am venit să discutăm despre Proiectul Văii Jiului”, a declarat Vasile Dâncu, vicepremierul României la Petroşani.
Strategii pentru Valea Jiului s-au mai creat de-a lungul vremii, însă niciuna nu a avut finalitatea scontată. Din acest motiv se gândeşte un program care să se dezvolte de jos în sus şi nu doar prin implementarea de către Guvern a unor proiecte destinate zonei. „Din ceea ce a spus domnul vicepremier, sunt câteva linii foarte interesante pe care Guvernul le ia în calcul şi mă bucur, pentru că cred că pentru prima dată se pune accentul pe cei din Valea Jiului, care ştiu cel mai bine ce ar trebui, dar singuri nu putem face”,a  declarat primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, care şi-a exprimat speranţa că nu vom mai vorbi despre strategii utopice, cum s-a întâmplat până acum.
Vicepremierul Vasile Dâncu se află într-o vizită în Valea Jiului, iar prima oprire a fost la liceul unde a predat cu ani în d5urmă, acum Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, din Petroşani.
 [slideshow_deploy id=’17636′]