Vicepremierul Vasile Dâncu: Viitorul Văii Jiului se leagă de dezvoltarea industrială

Turismul este doar un supliment, nu o alternativă la minerit, a declarat, la Petroşani, Vicepremierul României, Vasile Dâncu.
 
„Turismul este un supliment. Eu cred că dezvoltare industrială se leagă viitorul Văii Jiului. Cred că două tipuri de lucruri se pot face aici. În primul rând, forţa de muncă lipseşte în Transilvania. Nu mai avem forţă de muncă. În Timişoara deja încercăm să obţinem permise de muncă să facem o înţelegere cu Serbia de exemplu, şi Ungaria, să dăm permise de muncă celor care vin din zona respectivă, pentru că în Timişoara nu mai sunt, în Cluj nu mai sunt, în Oradea… Investiţiile din zona aceasta a Transilvaniei trebuie să se mute aici. Trebuie să terminăm, în primul rând infrastructura şi aduse câteva concerne, care se pot aduce dar trebuie create condiţii pentru nişte parcuri industriale. Mentalitatea există, sunt oameni tineri… Trebuie construit planificat, aduşi investitori şi stimulate investiţiile locale”, a declarat Dâncu.
Valea Jiului şi-a legat numele de industria extractivă, care multă vreme a constituit industria unică. Absolut tot ce s-a dezvoltat, s-a dezvoltat în jurul mineritului. Odată cu restructurarea acesteia, însă, zona a început să se prăbuşească şi închiderea mineritului ar putea însemna închiderea zonei. Ulterior, s-au creionat programe pentru dezvoltarea turismului, considerat alternativa la minerit, dar finanţarea lor a venit în hop-uri, în timp ce forţa de muncă disponibilizată din minerit şi industria conexă nu a mai putut fi absorbită.
[slideshow_deploy id=’20328′]