Apoape 60 de copii din judeţul Hunedoara pot fi adoptaţi

 
Zeci de copii din judeţul Hunedoara pot fi adoptaţi, însă sunt o mulţime de paşi ce trebuie respectaţi. În primul rand, copilul trebuie să fie declarat adoptabil, după ce i se caută familia lărgită în care ar putea fi reintegrat. De asemenea, există procedurile pentru famiile care vor să adopte un copil. 
adoptii
 
Directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara, Sorina Carmen Grama, a precizat că, în baza legislației în vigoare, familiile care doresc să adopte este necesar să depună la Biroul Adopții, postadopții din cadrul  D.G.A.S.P.C. Hunedoara, o cerere tip, însoțită de o serie de documente, care sunt comunicate după realizarea unui raport de informare prealabilă a familiilor/persoanelor care își exprimă intenția de a adopta.  În urma depunerii cererii, familiile/persoanele intră într-un proces de evaluare psiho-socială în urma căruia se poate elibera atestatul de familie/persoană aptă să adopte.
Ulterior acestei etape, pentru familiile/persoanele care primesc atestatul, începe o perioadă de așteptare, până la momentul în care vor începe să intre în proces de compatibilizare cu un copil, după care vor parcurge treptat mai multe etape, respectiv,  încredințarea în vederea adopției, pentru 90 de zile la familie/persoană, prin hotărârea instanței judecătorești; încuviințarea adopției,  prin hotărârea instanței judecătorești; monitorizarea postadopție pentru o perioadă de cel puțin 2 ani. „Este de precizat faptul că nu există o perioadă de timp specifică „până când un copil ajunge într-o familie, ca fiind adoptat „, aceasta variind de la caz la caz, în funcție de numărul de copii pentru care s-a dispus deschiderea procedurii de adopție, de deschiderea familiilor/persoanelor referitoate la nevoile și istoricul unui copil (istoricul stării de sănătate, boli ale părinților, vârstă, etnie, sex, etc.), de termenele pe care Instanța le consideră necesare pentru definitivarea unui caz, etc”, a explicat directorul general al DGASPC Hunedoara.
În evidențele D.G.A.S.P.C. Hunedoara figurează la această dată 57 de copii, pentru care Instanța de Judecată a dispus deschiderea procedurii de adopție, 24 de copii pentru care procedura de deschidere a adopției se află în prezent pe rolul Tribunalului Hunedoara, respectiv 11 copii în etapa de încuviințare în vederea adopției. Pe de altă parte, sunt 28 de familii/persoane atestate ca familii/persoane apte pentru adopție, în timp ce 8 cereri sunt în curs de evaluare în vederea atestării.
[slideshow_deploy id=’17636′]