Autoritățile din Uricani au comemorat un secol de istorie pe muntele Tulișa

A intrat deja într-o frumoasă tradiție a uricănenilor ca, an de an, de Sf. Ilie, să fie organizat un pelerinaj al localnicilor pe muntele Tulișa, acolo unde a fost ridicată o troită în memoria eroilor căzuți pe frontul luptelor din Marele Război pentru Reîntregirea Neamului Românesc.

tilisa1

De ani buni, grație unei inițiative pornite din partea apreciatului iubitor de istorie și tradiție locală Nicolae Stoi, cetățean de onoare al orașului Uricani, autoritățile locale din orașul Uricani marchează acest eveniment prin organizarea ”nedeii de pe muntele Tulișa”.

Anul acesta, cu toate că se împlinesc 100 de ani de la luptele din Primul Război Mondial, care au avut loc și pe fruntu carpatic din zona Uricanilor, puțini oameni au urcat la troița de pe muntele Tulișa, pentru a marca acest eveniment istoric important. În ciuda unei vremi potrivnice, cu o ploaie măruntă, mocănească de vară, un grup de cetățeni ai orașului Uricani, în fruntea cărora s-a aflat viceprimarul Corneliu Braia au urcat la troiță pentru a cinsti aici, așa cum se cuvine, centenarul luptelor de pe muntele Tulișa. ”Am dorit să marcăm, împruenă cu un grup de cetățeni inimoși din orașul Uricani, un secol de istorie, prin comemorarea eroilor neamului românesc care și-a dat viața în luptele de pe frontul din muntele Tulișa în Marele Război. Au fost alături de noi preacucernicii preoți ortodocși din parhohiile Uricaniului, funcționari din Primărie și oameni care nu uită valoarea de simbol a acstui eveniment important din viața culturală și socială a orașului nostru”, a declarat Corneliu Braia, viceprimarul orașului Uricani.

[slideshow_deploy id=’17636′]