Cetățenii vor putea să-și plătească retroactiv contribuția la pensii. Care va fi procedura?

Cetățenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Măsura este inclusă într-un proiect de act normativ care va ajunge curând pe lista de vot decisiv a deputaților, cu propunere de adoptare, potrivit avocatnet.ro

Pensii

Propunerea legislativă privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a fost respinsă de Senat în 2012, însă a ajuns recentpe ordinea de zi a Camerei Deputaților, fiind propusă pentru adoptare. Dacă va trece de votul deputaților, documentul va mai avea nevoie doar de semnătura președintelui României pentru a se aplica.

În esență, prevederile propuse oferă cetățenilor posibilitatea legală de a-și achitacontribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii.

4,6 milioane
Acesta este numărul total aproximativ de pensionari înregistrat (în sistemul public) în iunie 2016, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, scrie în proiect. Totodată, este subliniat că facilitatea nu va viza persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie.

Așadar, persoanele interesate vor putea să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se va face plata retroactivă vor fi luate în considerare, la calcularea pensiei pentru limită de vârstă, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

„Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date”, dispune propunerea de act normativ ce urmează să primească cel mai important vot din procedura de legiferare.

Important! Plata se va face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Cei interesați vor putea încheia contracte de asigurare în maximum șase luni

Persoanele care vor dori să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate vor avea la dispoziție șase luni pentru a-și face intenția cunoscută autorităților.

Concret, cele șase luni vor fi calculate de la data la care propunerea legislativă va intra în vigoare. În acest timp, persoanele interesate vor putea să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii de la domiciliu/reședință. Totodată, va exista și posibilitatea încheierii contractului prin mandatar (desemnat prin procură specială). De reținut este că autoritățile vor lua în considerare cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, aceasta urmând să fie aplicată la valoarea minimă egală cu salariul minim brut din perioadele anterioare vizate.

„Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul (…) o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale”, este explicat în propunerea legislativă aflată la Camera Deputaților.

Mai exact, la calcularea contribuției vor fi folosite următoarele valori ale salariului minim brut:

  • anul 2011: 670 de lei;
  • anul 2012: 700 de lei;
  • ianuarie 2013: 700 de lei;
  • februarie-iunie 2013: 750 de lei;
  • iulie-decembrie 2013: 800 de lei;
  • ianuarie-iunie 2014: 850 de lei;
  • iulie-decembrie 2014: 900 de lei;
  • ianuarie-iunie 2015: 975 de lei;
  • iulie-decembrie 2015: 1.050 de lei;
  • ianuarie-aprilie 2016: 1.050 de lei;
  • mai-decembrie 2016: 1.250 de lei.

În același timp, baza lunară de calcul amintită nu va putea fi mai mare decât „valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, după cum se arată în proiectul de lege. Așadar, valorile câștigului salarial mediu brut ce vor fi luate în considerare sunt:

  • anul 2011: 2.022 de lei;
  • anul 2012: 2.117 lei;
  • ianuarie 2013: 2.117 lei;
  • februarie 2013: 2.138 de lei;
  • martie-decembrie 2013: 2.223 de lei;
  • anul 2014: 2.298 de lei;
  • anul 2015: 2.415 lei;
  • anul 2016: 2.681 de lei.

În ceea ce privește cotele de contribuție ce vor fi folosite la calcularea contribuției efective la pensii, ce va fi plătită de persoanele interesate, acestea vor fi următoarele:

  • anul 2011: 31,3%;
  • anul 2012: 31,3%;
  • anul 2013: 31,3%;
  • ianuarie-septembrie 2014: 31,3%;
  • octombrie-decembrie 2014: 26,3%;
  • anul 2015: 26,3%;
  • anul 2016: 26,3%.

În documentul amintit este subliniat că suma achitată cu titlu de contribuție de asigurări sociale va fi actualizată cu indicele de inflație publicat în luna în care se face plata contribuției față de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică”.

Plata se va putea face și în tranșe lunare

Plata retroactivă a contribuției la pensii va putea fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare. Mai exact, achitarea eșalonată va trebui făcută în cele șase luni de la intrarea în vigoare a inițiativei legislative.

930 de lei
Aceasta este pensia medie înregistrată în iunie 2016, conform CNPP.

„Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi”, se mai arată în propunerea de act normativ. Plata se va putea face, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.

Introducerea temporară a posibilității de a plăti retroactiv contribuția la pensii este motivată, conform expunerii de motive a proiectului de lege, de solicitările cetățenilor români din țară și din străinătate.

O măsură asemănătoare a fost luată în anul 2010, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2010, de Executivul condus de Emil Boc. La acel moment, facilitatea a fost introdusă, de asemenea, în baza solicitărilor cetățenilor, dar și pentru că exista un deficit la bugetul asigurărilor sociale de stat.

[slideshow_deploy id=’36591′]