Declaratia 394 se modifica din nou si se va completa integral de la 1 octombrie 2016

Formularul 394 se modifica din nou, potrivit unui anunt facut recent de ANAF odata cu publicarea unui proiect de ordin care cuprinde noile modificari pentru Declaratia 394. De asemenea, se amana si termenele de depunere.

394

Odata cu noul proiect, se modifica prevederile referitoare la operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu luna iulie 2016:

„Prevederile prezentului ordin se aplica pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national, dupa cum urmeaza:

a) pentru perioada 01 iulie 2016 – 30 septembrie 2016, numai pentru operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania si se completeaza informatiile din cartusele A – C din Anexa nr.1;

 b) incepand cu data de 01 octombrie 2016, declaratia se va completa integral, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national.”

Retinem, asadar, ca incepand cu 1 octombrie 2016 declaratia 394 se va completa integral pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national.

In aceasta privinta, ANAF a publicat recent proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri deTVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cu modificarile ulterioare

Modificarile sunt justificate prin faptul ca in urma testarii noii aplicatii informatice au fost semnalate noi aspecte care tin de completare si declarare a informatiilor in formularul 394.

„Pe parcursul lunii iunie 2016, urmare dialogului dintre ANAF si mediul de afaceri (Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Consiliul Investitorilor Straini – FIC si Romanian Business Leaders – RBL), un numar de 25 de mari contribuabili din diverse domenii de activitate au testat functionalitatile noii aplicatii informatice.

Pe perioada testarii, au fost semnalate din partea mai multor contribuabili/asociatii profesionale aspecte referitoare la modalitatea de completare si declarare a datelor din formularul 394 aprobat prin ordinele mentionate, solicitandu-se introducerea cotei de TVA de 19% (pentru corectii, regularizari din perioadele anterioare), eliminarea evidentierii in mod distinct a livrarilor/achizitiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura este mai mica de 22.500 lei, datorita costurilor suplimentare generate la nivelul contribuabililor”, se arata in documentul amintit.

PUTETI CONSULTA AICI NOUL PROIECT DE MODIFICARE DECLARATIA 394, publicat de ANAF la 22 iulie 2016!

In cadrul Referatului de aprobare se mai mentioneaza ca, pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, in vederea simplificarii declaratiei, au fost efectuate urmatoarele modificari:

– eliminarea cerintei de a completa operatiunile cu regim special de catre persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare;
– eliminarea cerintei de a completa TVA aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care se aplica taxarea inversa si mentinerea acesteia numai in cazul achizitiilor.

ATENTIE! Retineti ca, potrivit noului proiect, „avand in vedere solicitarile venite din partea mediului de afaceri si pentru a putea fi adaptate sistemele informatice ale contribuabililor la noile prevederi, a fost identificata necesitatea modificarii OPANAF nr. 3769/2015, cu modificarile ulterioare, in sensul prorogarii termenului de declarare a tuturor operatiunilor din declaratie, incepand cu cele aferente lunii Octombrie 2016, cu mentiunea ca pentru perioada 1 Iulie 2016 – 30 Septembrie 2016 se vor declara numai operatiunile derulate cu persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.”

Dă clic pentru a accesa ordin_modificare_F394_22072016.pdf

fiscalitatea.ro

[slideshow_deploy id=’36590′]