Legea care va mări pensiile minerilor va fi pusă în aplicare de luni, 25 iulie 2016

Cristian Resmeriţă s-a ţinut de cuvânt ! Legea nr. 155/2016 prin care se modifică prevederile art.56 şi 57 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi pusă în aplicare începând de luni, 25 iulie 2016. Potrivit noilor prevederi legale,  stagiul de cotizare pentru  persoanele prevăzute la art. 30, alin. (1) litera a, unde se încadreaza și cei care lucrează în sistemul minier, revine la 20 de ani.
cristian-resmerita
Legislația inițailă care prevedea acest lucru a fost modificată în anul 2010 prin scandalosul vot parlamentar numărat ”din doi în trei” de fosta președintă a Camerei Deputaților Roberta Anastase, la solicitarea guvernului PD-L. Astfel, Legea pensiilor anula stagiul de cotizare de 20 de ani pentru pensionarii din minerit, aceștia fiind obligați la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, noua lege fiind valabilă începând cu 1 ianuarie 2011.
Aflat în Parlamentul României, deputatul Cristian Resmeriță a dus, încă din 2012, o adevărată luptă pentru recâştigarea drepturilor minerilor care urmau să iasă la pensie. Având de partea sa o listă cu peste 12 000 de semnături ale susţinătorilor modificării Legii pensiilor în favoarea minerilor, acesta a depus mai multe proiecte legislative şi a făcut numeroase demersuri pentru revenirea la stagiul de cotizare de 20 de ani pentru mineri.
Din fericire, după îndelungi dezbateri și un lobby susținut în rândul parlamentarilor, în acest an, proiectul legislativ care îndreaptă această eroare a legii, a primit aviz pozitiv de la Camera Deputaţilor, în luna iunie 2016 iar, o lună mai târziu, pe 15 iulie 2016, legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohanis. A urmat publicarea în Monitorul Oficial al României și de  luni, 25 iulie 2016, ea devine operațională.
”Mă bucur ca am reuşit să îmi închei activitatea de deputat respectându-mi toate promisiunile. Modificarea Legii pensiilor prin revenirea la stagiul de cotizare de 20 de ani a fost unul din cele mai importante proiecte din cariera mea de deputat. Această lege va determina o creştere semnificativă a pensiilor  persoanelor care au lucrat în minerit și nu pot decât să fiu mândru că am reușit să duc la bun sfârşit ceea ce le-am promis minerilor Văii Jiului, și în această direcție. Mai mult, printr-un amendament pe care l-a adus la proiectul legislativ, de  prevederile acestei legi vor beneficia şi  persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis după 1 ianuarie 2011, dacă depun o cerere, în acest sens, la Casa Teritorială de Pensii”, spune fostul deputat Cristian Resmeriță, în prezent primar al municipiului Lupeni și lider al organziației locale a PSD.
[slideshow_deploy id=’20328′]