Un fost cetățean de onoare trimis în judecată pentru crime împotriva umanității

George Homoștean, fost cetățean de onoare al județului Hunedoara a fost trimis în judecată pentru crime împotruiva umanității. George Homoştean a fost ministru de Interne în perioada 1978-1987, iar, astăzi, acesta a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu.

Alături de el a mai fost trimis în judecată și un fost comandant care a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului, din anul 1977. Tudor Postelnicu a fost un comunist şi general român, iar în anul 1977 a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului a fost trimis în judecată, alături de alte patru persoane,  pentru infracţiuni contra umanităţii.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, luni, că procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare au finalizat cercetările în cauza cunoscută sub numele de „cazul Ursu”  şi au dispus trimiterea în judecată a lui Marin Pîrvulescu, Vasile Hodiş, George Homoştean, şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 şi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

“Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a face dovada că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au inventat  infracţiunea de deţinere şi operaţiuni cu mijloace de plată din străinătate”, potrivit PICCJ.

 

[slideshow_deploy id=’27126′]