Personalităţi, firme celebre şi chiar administraţia locală îşi deversează, “peste oameni” , mizeria

40-50 de carcase de maşini de spălat, 50-100 de cutii de pizza, zeci de coroane mortuare degradate, materiale de construcţii, sute de peturi etc., etc. au fost  aruncate  la cele două intrări de pe str. Primăverii din Petroşani. Locuitorii au înaintat adrese dând chiar soluţii, dar au fost ignoraţi.

Str primaverii Petrosani 3

În partea de Sud a Coloniei Petroşani, cea în care există familii ai căror urmaşi locuiesc acolo de două-trei  generaţii, şi o parte aşa-zis nouă, cea de pe marginea Jiului, unde printre locuinţele sărăcăcioase au apărut case noi, este strada Primăverii. Respectiva stradă are o faimă de “cea mai împuţită” zonă, îngropată de gunoaie, deşi oamenii au contracte pentru ridicarea gunoiului pe care-l produc, unii plătindu-şi serviciul de care nu beneficiază chiar pe un an întreg. Plata lor se dovedeşte a fi pentru a fi îngropaţi în gunoi…

Str primaverii Petrosani

“O să-i dăm în judecată pe cei de la Primărie, că altă soluţie nu există”

Oamenii s-au adunat ciorchine când au văzut aparatele de filmat şi de fotografiat spunându-ne că da, se agaţă de orice speranţă, de oricine vine şi se arată interesat de acea parte a Petroşaniului. Le-am “aruncat” în faţă clişeul cu oamenii care nu păstrează curăţenia şi aruncă gunoiul pe unde apucă. Practic, i-am provocat…

“Haideţi, acum, cu noi să studiaţi acei munţi de gunoi, dar întâi uitaţi-vă cu atenţie la curţile şi casele noastre. Asta pentru ca să vă daţi seama dacă provine de la noi. Nu sunt resturi din consumul nostru, pungi, sticle, haine vechi sau altceva. E plin de moloz, de cartoane de dosare groase, de coroane din cimitir, şi grămezi de resturi de mâncare, care cred ca le-au adus în butoaie, pentru că din loc în loc sunt  grămezi mari. Au apărut şobolanii, au apărut şi şerpi prin buruienile şi ierburile de pe margine. Acum au adus şi asfalt, cred că din ăla barberit de pe drumul de centură.

primaverii5

Domnule, noi plătim gunoiul şi îşi bat joc de noi pentru că atunci când i-am luat la rost pentru că arucau aici, au spus că au acordul Primăriei, că îl vor astupa cu pământ. Când? Şi apoi cât pământ trebuie să pui ca să nu mai pută locul? Uitaţi, printre gunoaie astea foarte multe nu sunt biodegradabile, să zici că putrezesc cu timpul. Am făcut sesizări peste sesizări, iar acum la inundaţii apa adunată le-a adus către case. Au venit cu un buldozer, au acoperit 2-3 gropi în zona podului suspendat peste Jiu şi gata. Am cerut iluminat pe aici şi ne-au pus două becuri, unul în partea asta şi altul la vreo 200 de metri mai încolo, în rest e beznă pe zona asta. Păi, plătim impozite, plătim gunoi, şi lor nu le pasă. O să-i dăm în judecată pe cei de la Primărie, că altă soluţie nu există. Am adunat semnături, am făcut fotografii, avem şi sesizările şi vă rugăm, mai aduceţi oameni din presă, să afle toată lumea” –  spuneau cu furia disperării locuitorii de pe partea mărginaşă a străzii Primăverii.

Am verificat împreună supele lor, “prefirând” maldărele de gunoi şi verificând plata gunoiului… “Plătim să ni-l ridice, nu să ne îngroape în el”…

primaverii1

“Am văzut personalităţi (…),  am vrut să-i fotografiez, dar mi-a fost ruşine de ruşinea produsă de ei”

Pe cealată intrare a străzii, cum treci pe lângă o firmă de curierat, altă zonă vestită pentru mizeria care-i îngroapă pe oameni.

“De ce vă miraţi? Aşa este tot Petroşaniul. Am fost la cimitir şi am văzut gunoaie peste tot, şi acolo este şi şcoala. Nu înţeleg, pentru că Primăria Petroşani are totuşi bani comparativ cu alte oraşe, iar cetăţenii se pot educa prin reguli, dacă tot dau vina pe ei. Am văzut personalităţi ale oraşului aducându-şi gunoiul aici, în nasul nostru, firme celebre, la fel. Am vrut să-i fotografiez, dar mi-a fost ruşine de ruşinea produsă de ei.  Spre expemplu cum poate o familie, şi chiar toată strada să arunce 40-50 de carcase de maşini de spălat? Păi toată strada nu are atâtea! Apoi 50-100 de cutii de pizza, zeci şi zeci de peturi aduse o dată… 

Eu locuiesc aici, practic familia mea, de două generaţii, pe Primăverii, nr.2. La fel şi vecinii mei. Aici era cândva o stradă foarte frumoasă.  La început de an când am plătit impozitul, am plătit şi gunoiul pe tot anul. Noi ne măturăm strada, noi ne cosim iarba de pe margine. Aţi văzut cum arată intrarea în stradă şi cum e aici la noi. Am cerut să ni se dea pubele, şi măcar o dată la două săptămâni să ridice gunoiul, că le ducem noi la capătul străzii. Am făcut şi adrese către Primărie, le-am dat şi soluţii, să cureţe acel loc şi să construiască garaje acolo. Aşa ar fi şi locul curat şi ar încasa şi bani la bugetul local. Am primit un răspuns din care reiese că clar că ne ignoră… Le-am scris şi acum, când au fost inundaţiile, măcar statistic să ştie că am avut mâl în case şi grădini, că există pagube, dar nu a venit nimeni să vadă, să ştie măcar. Vă aşteptăm la noi, când suntem mai mulţi pentru a vă arăta adresele, răspunsurile şi mai ales să vedeţi oamenii care locuiesc pe aici şi calitatea lor” –a declarat Bianca Popescu, Strada Primăverii, Petroşani.

Cu această ocazie am aflat că locuitorii din zonă folosesc resturile de mâncare la prepararea unui compos pe care-l folosesc ca îngrăşământ natural în grădini, iar toae ambalajele de carton, hârtie etc., le folosesc pentru focul din sobe. Ca urmare, gunoiul produs de ei este refolosit, iar ceea ce rămâne şi nu este biodegradabil ar fi de ridicat, dacă tot plătesc.

De precizat că un grup de opt persoane s-au adresat unui avocat pentru a-i învăţa să-şi ceară drepturile de cetăţean contribuabil, de “om al cetăţii” călcat în picioare…

[slideshow_deploy id=’20328′]