Intrarea în faliment a CEH, doar o chestiune de timp

Complexul Energetic Hunedoara se îndreaptă spre faliment. O arată administratorul judiciar în cadrul noului raport asupra cauzelor care au dus la starea de insolvență.

FAL

“Concret, ptr.anul 2013 prin HG 995/16 decembrie 2013 s-au aprobat pierderi de 179.903 mii lei;ptr.anul 2014 prin HG 476/23 iunie 2014 s-au aprobat pierderi de 287.170 mii lei;ptr.anul 2015 prin HG 942/19 noiembrie 2016 s-au aprobat pierderi de 404.477 mii lei. Pentru anul 2016 Complexul Energetic Hunedoara SA nu are buget de venituri si cheltuieli aprobat,dar pentru anii anteriori pierderea a fost aprobata prin bugetele anuale. Nivelul aprobat al acesteia a fost de cca.1 milion de lei pe zi,fara a fi prevazuta vreo subventie sau alt ajutor menit sa acopere aceasta pierdere. Ca atare epuizarea resurselor financiare era previzibila,chiar planificata, intrarea in faliment a societatii fiind doar o chestiune de timp.Actuala stare de insolventa instituita prin deschiderea procedurii de catre instanta a venit ca o gura de oxigen,astfel societatea reusind sa suspende numeroasele executari silite in curs pentru datorii neachitate la scadenta”,  arată administratorul judiciar al CEH.

Mai mult, administratorul judiciar arată că disponibilizările ar fi trebui realizate în mod urgent la CEH.

“Desi denuntarea Contractului Colectiv de Munca era doar o etapa premergatoare pentru a se putea efectua disponibilizari de personal fara plata salariilor compensatorii (imposibil de achitat de catre unitate) disponibilizarile nu au mai avut loc,elaborarea actelor normative pentru ca personalul disponibilizat sa beneficieze de doua salarii in completare nefiind finalizata nici pana la data prezentului raport.Conform unei hotarari a Consiliului de Administratie din perioada in care 3 societatea nu s-a aflat in insolventa disponibilizarea a cca 840 de persoane este prevazuta abia ptr.luna octombrie 2016”,  mai arată raportul.

Societatea nu are resursele financiare necesare pentru achitarea impozitelor si contributiilor aferente salariilor platite precum si a impozitelor si taxelor locale curente

“Societatea nu mai are Autorizatie de mediu pentru functionarea celor doua termocentrale iar Garda de Mediu a dispus suspendarea activitatii. Masura a fost contestata in instanta,dar termenele pana la finalizarea litigiilor se apropie,iar cel mai probabil in toamna/iarna acestui an vor exista doua sentinte definitive prin care se vor respinge contestatiile impotriva masurii de suspendare dispusa de Garda de Mediu – instalatiile urmand a fi oprite. Nu exista nici posibilitatea indeplinirii conditiilor de mediu cerute pentru obtinerea autorizatiilor.Desi la Termocentrala Paroseni investitiile in „Instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul nr. 4 de 150 MW şi CAF de 100 Gcal/h (IDG)”şi “Schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii (SSD)” sunt realizate in proportie de peste 90% -statul roman a garantat aceste investitii finantate prin Banca de Investitii Europeana – nu exista resursele necesare pentru achitarea unui rest de plata de cca.22 milioane lei,c-val tva ,iar constructorul nu a mai continuat lucrarile,inscriindu-se la masa credala cu sumele neincasate. In paralel,la termocentrala Mintia aceste lucrari necesare pentru realizarea conditiilor de mediu ptr obtinerea autorizatiei de functionare nici macar nu au inceput”, mai arată raportul.

Societatea nu are resursele necesare pentru achizitionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, iar Ministerul Mediului,Apelor si Padurilor prin Administratia Fondului de Mediu aplicat anul acesta o amendă de 740.137.940 lei.

“Asa cum este structurat in prezent prin contopirea intr-o singura entitate a celor doua activitati miniera si energetica ,Complexul Energetic Hunedoara SA nu poate desfasura o activitate rentabila economic aducatoare de profit. 5 Rezultatul activitatii acestei entitati (cu exceptia serviciilor de mentenanta a SEN) este energia electrica pe care CEH o valorifica pe PZU la un pret mediu de 160 lei/Mw (au fost zile in care pretul a scazut si la 48 lei/Mw in conditiile in care pretul la care CEH produce energia electrica este de cel putin 360 lei/Mw.Astfel,daca nu ar exista serviciile de mentenanta a sistemului, orice prelungire a functionarii CEH ca producator de energie electrica nu ar avea nicio justificare,fiecare zi de functionare conducand la majorarea pierderilor financiare ale unitatii.Situatia este similara si in cazul serviciilor de termoficare. Iata de ce ,din punct de vedere economic- financiar Complexul Energetic Hunedoara SA este deja intr-o situatie de faliment (neconstatata inca juridic)”,  mai arată cei de la Casa de Insolvență GMC.

[slideshow_deploy id=’20328′]



(Următoarea știre) »