”Bujorii Muntelui”, ambasadori ai momârlanilor la Festivalul național de folclor ”Drăgan Muntean”

Copiii și tineri frumoși și talentați care constituie ansamblul folcloric ”Bujorii Muntelui” din Petrila au fost, la finalul săptămânii trecute, ”ambasadori” ai tradițiilor, portului și folclorului momârlănesc de pe Valea Jiului în cadrul unuia dintre cele mai apreciate festivaluri de folclor din țara noastră.

Elevii inimoșilor dascăli Ana și Iulian Doda din Petrila au cules ropote de aplauze, după frumoasa lor evoluție de pe scena Festivalului Național de Folclor ”Drăgan Muntean”, organizat la Poienița Voinii (lângă Ghelari), în localitatea în care s-a născut unul dintre cei mai îndrăgiți soliști de folclor din țara noastră: Drăgan Muntean.

De altfel, festivalul – ajuns deja la ediția cu numărul XXXVI – a fost inițiat de Drăgan Muntean, iar acum Consiliul județean Hunedoara și Primăriile din comunele Ghelari și Bunila, duc mai departe această frumoasă tradiție a folclorului, în decorul minunat al Ținutului Pădurenilor, în memoria apreciatului artist hunedorean.

”Membrii ansamblului nostru au trăit momente de neuitat, alături de mari soliști ai cântecului românesc precum Nineta Popa, Nicu Novac, Mariana Anghel, Mariana Suciu și încă mulți alții, care prin prezența lor aici au cinstit, asemeni nouă, memoria celui care a fost un mare doinitor al Ardealului”, spune profesorul Iulian Doda, coordonatorul ansamblului ”Bujorii Muntelui” din Petrila.

bujorii4

bujorii6Așa cum se întâmplă de fiecare dată când apare oportunitatea de a pune în valoare ”Bujorii Muntelui”, și la acest festival, alături de tinerii artiști petrileni a fost prezentă Doinița Maria Bălănesc, consilier județean și unul dintre susținătorii activității Ansamblului folcloric din Petrila. Aceasta a descris, pe pagina sa de socializare, experiența trăită alături de ambasadorii momârlanilor din Valea Jiului la festivalul ”Drăgan Muntean” din Ținutul Pădurenilor: ”Duminică, am luat drumul Ghelariului, în frumosul Ținut al Pădurenilor, pentru a mă alătura celor care l-au omagiat pe Drăgan Muntean. Împreună cu copiii talentați ai Ansamblului folcloric ”Bujorii Muntelui” din Petrila, am fost ”ambasadori” ai tradițiilor și portului popular al momârlanilor din Valea Jiului, la impresionantul Festival național de folclor de la Poienița Voinii, în Ținutul Pădurenilor. Aici, moștenirea culturală a regretatului rapsod Drăgan Muntean – în a cărui amintire se derulează festivalul pe care l-a inițiat și care acum este organizat de Consiliul județean Hunedoara – dar și portul și tradițiile pădurenilor, ne-au pătruns în suflet. Privirile pline de admirație ale gazdelor, dar mai ales aplauzele oferite cu generozitate după prestația artistică a minunaților copii pregătiți de Ana și Iulian Doda, primite din partea miilor de oameni veniți din toate colțurile țării la acest festival, ne-au făcut și pe noi, cei din Valea Jiului, să ne simțim mândri de faptul că, alături de pădureni, de hațegani sau de brădeni, reprezentăm cu cinste folclorul acestui minunat ținut al Hunedoarei. Felicitări celor care fac posibile astfel de momente, mulțumiri celor care nu uită că rădăcinile, tradițiile, folclorul sunt esența cea mai de preț a unui neam. Mulțumesc, dragi ”Bujori ai Muntelui” că de fiecare dată când urcați pe scenă, ne amintiți acest lucru”, spune consilierul județean Doinița Maria Bălănesc.

La festivalul național ”Drăgan Muntean” din Poienița Voinii au participat mai multe personalități ale vieții publice dn județul Huneodara, președintele Consiliului județean – Laurențiu Nistor, vicepreședintele Mircea Bobora, primari, consilieri locali și județeni, parlamentari și lideri ai scenei politice din județul Hunedoara, dar și câteva mii de oameni, iubitori ai folclorului, tradițiilor și portului popular din frumosul Ținut al Pădurenilor.

bujorii1


bujorii3


bujorii5

[slideshow_deploy id=’20328′]