Europarlamentarul hunedorean, Winkler, atac dur la refuzul Canadei de a elimina vizele

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA), solicită Comisiei Europene să comunice demersurile pe care le face în vederea eliminării vizei pentru românii și bulgarii care doresc să călătorească în Canada.

4076123-mediafax-foto-stefan-micsik-720x340

Parlamentarul hunedorean a cerut lămuriri Comisiei Europene în cadrul reuniunii INTA, când a avut loc dezbaterea despre Acordul Economic și Comercial Cuprinzător – CETA – între UE și Canada.

”Încep prin a-mi declara sprijinul ferm în favoarea acordului dintre UE  și Canada. CETA este un acord bun pentru economiile noastre, pentru comerțul bilateral, pentru creșterea economică sustenabilă și crearea de noi locuri de muncă. Cu toate acestea, guvernul canadian are o problemă. Se pare că ei folosesc o hartă mai veche a UE, iar pe aceasta se pare că sunt doar 26 de state membre. Cel puțin așa se vede de la Ottawa. Sunt două state membre ale UE care nu vor participa la Acordul CETA din simplul motiv că încă există obligativitatea de a obține vize pentru cetățeni acestora atunci când călătoresc în Canada. Vorbesc, bineînțeles, despre România și Bulgaria. Prin urmare, cer Comisiei Europene (CE) să trimită, la Ottawa, o hartă actuală a UE cu cele 28 de state membre sau, dacă CE crede că asta nu ar rezolva problema, atunci îl rog pe reprezentantul Comisiei să ne spună ce eforturi concrete întreprinde pentru rezolvarea problemei vizelor cu partenerii noștri canadieni”, a afirmat Iuliu Winkler în intervenția sa în cadrul dezbaterii.

Negocierea Acordului CETA a fost finalizată, iar textul acestuia a fost făcut public în februarie 2016. În perioada următoare, CETA va intra în procesul de ratificare în Parlamentul European, dar și în parlamentele naționale ale celor 28 de state membre ale UE. Acordul este important pentru economia României, deși comerțul dintre România și Canada este relativ modest, valoarea totală a exporturilor românești pe piața canadiană atingând numai 75 de milioane de euro în anul 2015.

[slideshow_deploy id=’13837′]



« (Știre anterioară)