Greva va împinge Complexul Energetic Hunedoara spre faliment

Avertismentul vine tocmai de la Ministerul Energiei după ce ortacii de la minele viabile și-au anunțat protestul, aceștia urmând să strângă semnăturile necesare pentru greva generală. ITM Hunedoara a fost notificat de reprezentanții sindicali ai minerilor și energeticienilor, iar ultima șansă de a se renunța la acțiunea revendicativă este o conciliere.

foto-greva-valea-jiului.minerii-vor-contract-colectiv-de-munca_3

O grevă generală ar împinge Complexul Energetic Hunedoara „în prăpastie” așa cum a avertizat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

„Este foarte important de spus că alternativa la acest proces de restructurare este falimentul și pierderea tuturor locurilor de muncă. Și sunt unii care probabil din inconștiență sau din necunoaștere vorbesc extrem de lejer, în aceste momente extrem de grele, de greve și de proteste. Poate că cel mai greu lucru pentru o societate aflată în această situație extrem de delicată, pe muchie de cuțit, este să intre în această spirală autodistructivă. Un asemenea demers ar împinge societatea către prăpastie, cu atragerea unor consecințe extrem de negative pentru întreaga zonă a Văii Jiului. Eu cred că cei care incită la astfel de acțiuni, din orice considerente, chiar și din necunoaștere, ca să nu mă gândesc la niște considerente de natură electorală, eu cred ca acești oameni nu vor binele Văii Jiului”, a spus oficialul. Grigorescu  consideră că programul de eficientizare va permite ca ceea ce rămâne la CE Hunedoara să fie viabil pentru o perioadă de timp suficient de lungă. „Vorbim de niște ani buni de zile, în care sigur că ne vom dori să vedem în Hunedoara și niște investiții, modernizări, poate capacități care folosesc și alți combustibili. Există încă la Complexul Energetic Hunedoara o infrastructură industrială solidă”, a mai spus șeful de la Energie.

Totodată, ministerul intenționează să „mute” activele viabile ale CEH către o nouă societate. „Sunt mai multe opțiuni legale în sensul acesta, astfel încât să obținem o structură de producție care să răspundă la ceea ce noi am identificat ca fiind o nevoie a României din punctul de vedere al asigurării securității energetice și al asigurării continuității în aprovizionarea cu energie. Vorbim de două grupuri de circa 400 de MW și de perimetrele miniere aferente. Rolul acestei societăți până la urmă va fi să asigure acea cantitate de energie de care sistemul energetic are absolută nevoie, de care sistemul energetic nu se poate lipsi”, a explicat ministrul Energiei.

[slideshow_deploy id=’24093′]