Sistem toxic în Valea Jiului

Ministrul Energiei susține că în Valea Jiului s-a format un sistem toxic în utlimii ani. Victor Grigorescu a declarat la RFI România că zonele monoindustriale, între care și Valea Jiului se află sub un blestem. Cel al izolării.

victor-grigorescu-energie

“Sunt şi culturi asociate ale unui ecosistem toxic, în jurul acestor companii, în zonele monoindustriale, în care nici alte lucruri nu s-au dezvoltat. Pentru că în mai toate aceste zone au fost şi alte oportunităţi care nu au fost valorificate la întregul potenţial, tocmai din această situaţie. Asta nu înseamnă că sunt singurele elemente. Pentru mine, ceea ce se întâmplă în Valea Jiului reprezintă o tristeţe personală majoră şi o consider, într-un fel şi un eşec societal. Ceea ce s-a întâmplat în Valea Jiului, ce se întâmplă şi în alte zone, se întâmplă sub ochii noştri ai tuturor şi este tragic într-o Românie care creşte cu 4%, sub ochii noştri ai tuturor, de ani de zile nişte lucruri să meargă pe o pantă clar descendentă şi să intervenim numai în momentul în care ajungem la limita limitelor”,  a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu la RFI România.

Conducerea ministerului poartă discuţii cu cei de la Comisia Europeană pentru salvarea unor companii de stat, printre care şi Complexul Energetic Hunedoara. Sintagma că “Comisia Europeană nu ne lasă” este falsă potrivit ministrului de resort.

“Mi se pare că asta este o falsă problemă (cum că Comisia Europeană  nu ne lasă-n.r.) şi am auzit de foarte multe ori această sintagmă şi este posibil să fi fost adevărată mai ales dacă ne-am dus şi am discutat cu Comisia Europeană lucruri care erau departe de realitate sau nu erau fundamentate. Nu cred că trebuie să ne lase nimeni. Noi suntem cei care creem, alături de alte state membre legislaţia europeană, noi nu ne lăsăm pe noi. Nu ne mai putem ascunde astăzi în spatele acestei chestiuni şi ar trbeui să ne facem meseria. Am stabilit nişte reguli cu privire la ajutorul de stat, dar ajutorul de stat vizează acordarea unor sume fără ca acestea să fie orientate către redresarea reală a companiei. Ajutorul de stat este permis, există nişte reguli, dar care ne asigură pe toţi, că el îşi îndeplineşte scopul. Fie de salvare a societăţii, fie în cazul în care este vorba de lichidare, de atenuare a efectelor sociale ale acestei societăţi, fie în cazuri de recapitalizare, ne asigură ca aceste companii vor reveni în piaţă. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru toate companiile unde exsită acest element de ajutor de stat. Am început discuţii din timp pentru că ne cunoaştem meseria”,  a mai subliniat ministrul.

Scopul ministerului nu este de a închide Complexul Energetic Hunedoara şi celelalte companii, ci de a le reaşeza pe piaţă, astfel încât acestea să devină profitabile. Ministrul susţine că CEH trebuie restructurat din cauza pierderilor, însă nu va fi ras de pe faţa pământului.

[slideshow_deploy id=’17636′]