Produse alimentare descoperite cu E. coli

Județul Hunedoara a fost și el pe lista de verificări a inspectorilor sanitar-veterinari, iar rezultatele analizelor nu au arătat prezența Escherichia Coli verotoxigenă la unitățile de alimentație publică de pe raza județului nostru.

laborator

Sunt însă județe învecinate au descoperit că probele prelevate arată prezența bacteriei.

Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul Planului Național de Control, demarat în 16 mai 2016, au prelevat probe, în perioada 8 august — 2 septembrie, din județele Argeș, Alba, Bacău, Botoșani, Bistrița Năsăud, Bihor, Buzău, București, Covasna, Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiș, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Vâlcea și Vaslui.

„Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-au depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control. Din informațiile furnizate de IISPV, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, distribuția probelor analizate până la această dată, pe categorii de produse și rezultate obținute pentru detecția E.coli verotoxigenă (VTEC) a fost următoarea: 58 probe carne (pulpă vită, carne tranșată vită, pulpă mânzat, gulaș vită etc.) din care 57 probe cu rezultat negativ (98%) și 1 probă cu rezultat pozitiv (2%); 100 probe carne preparată (mici, cârnați, hamburger, frigărui, pastramă etc.) din care 93 probe cu rezultat negativ (93%) și 7 probe cu rezultat pozitiv (7%); 88 probe carne tocată (carne tocată porc, carne tocată vită, carne tocată amestec) din care: 87 probe cu rezultat negativ (99%) și 1 probă cu rezultat pozitiv (1%); 80 probe lapte crud de vacă din care 79 probe cu rezultat negativ (98,75%) și 1 probă cu rezultat pozitiv (1,25%); 146 probe produse lactate (telemea, brânză maturată, caș, cașcaval, iaurt, smântână) din care 145 probe cu rezultat negativ (99,3%) și 1 probă cu rezultat pozitiv (0,7%); 160 probe sanitație de pe carcase bovine, din care 157 probe cu rezultat negativ (98%) și 3 probe cu rezultat pozitiv (2%); 86 probe sanitație de pe carcase bovine, din care 69 probe cu rezultat negativ (80%) și 17 probe cu rezultat pozitiv (20%)”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA.

Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016.

[slideshow_deploy id=’27126′]