Ținta CJH: Punerea în funcțiune a deponeului ecologic de la Bârcea

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara susţine că problema deşeurilor de la nivel judeţean este una extremă şi poate abia la sfârşitul lunii martie a anului viitor, deponeul de la Bârcea Mare poate deveni funcţional.

main-watermark

“Problema deşeurilor şi a dponeurilor în judeţul Hunedoara este o problemă majoră pentru că deponeul din Petroşani e o soluţie alternativă de moment, o soluţie găsită în disperare de cauză. Sistemul managemet integrat al deşeurilor cu deponeul de la Bârcea Mare este soluţia viabilă şi punerea acestui deponeu în operare este ceea ce ne dorim să se întâmple cât mai repede”,  a declarat Mircea Bobora, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

 

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a stabilit un termen la care ar trebui să devină operaţional deponeul ecologic de la Bârcea Mare.

“Eu m-am angajat că în 31 martie 2017 e data limită, pentru mine ca poziţie şi ca eforturi în ceea ce priveşte activitatea mea, să pornim acest deponeu şi voi face tot ce îmi stă în putinţă ca la finele trimestrului unul anul viitor, deponeul să fie funcţionabil”,  a mai precizat Mircea Bobora.

În urmă cu câteva săptămâni, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, declara că nu va prelua platforma temporară dacă cetăţenii Văii Jiului nu vor fi trataţi la fel ca şi cei din nordul judeţului în ceea ce priveşte tarifele de colectare a gunoiului menajer. Vicepreşedintele CJH susţine că peste tot în lume această activitate este una costisitoare, dar totodată poate aduce şi beneficii.

“Activitatea de colectare şi depunere a deşeurilor, peste tot pe planeta Pământ costă şi costă foarte mult. Din păcate, noi activitatea de conştientizare a oamenilor a facptului că această activitate înseamnă şi costuri nu am făcut-o din anumite motive, dar noi va trebui să începem acest gen de activitate de conştientizare a oamenilor că acest aspect, peste tot pe planeta Pământ costă mult. Vom face toate eforturile ca Valea Jiului să nu fie dezavantajată vizavi de tarifele de depunere a deşeurilor în deponeu. Vom găsi soluţii înţelegându-ne cu primarii care sunt coloana vertebrală a administraţiei publice locale. Vom încerca să găsim soluţii, împreună cu primarii, astfel încât populaţia din Valea Jiului să nu fie dezavantajată şi care nu are nicio vină. Cred că şi domnul Ridzi va fi de acord să preia platforma în administrare pentru că vom găsi o soluţie împreună cu dânsul şi ceilalţi primari, în aşa fel încât populaţia Văii Jiului să nu fie afectată”,  a mai subliniat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Deponeul de la Bârcea Mare nu poate deveni operaţional din cauza unei licitaţii contestate. Oficialii CJH, recunosc că există o problemă în rândul ofertanţilor.

“Nu pot să participe trei companii la o licitaţie şi două companii să nu aibă nicio clarificare sau observaţie şi a treia companie să aibă 150 de clarificări, în condiţiile în care cele două companii sunt echivalente şi ca poziţie tehnică şi ca dotare de head-quarter. Ceva este la mijloc, sunt deşeurile, sunt un lucru extrem de sensibil”,  a mai subliniat Bobora.

Până când platforma temporară de la Petroşani va fi funcţională, primăriile din Valea Jiului transportă deşeurile la Horezu.

[slideshow_deploy id=’20328′]