O mână întinsă a autorităților petrilene pentru San Montan?

petrila-san-montan

Daniel Petru BOLOG

Încep acest articol cu o întrebare care și-ar pune-o oricine după ani și ani de nerecunoaștere a meritelor unor sportivi fabuloși și încăpățânați să nu renunțe la idealurile care și le-au propus, oricâte opreliști s-au ivit în calea lor, ducând numele Petrilei și afișându-se cu mândrie ca asociație petrileană în toată România, acolo unde au participat la sute de concursuri de atletism, obținând nenumărate premii.

Spre rușinea mea, o spun cu strângere de inimă, oare câți dintre dumneavoastră cunoașteți acțiunile acestor sportivi, drumeții, concursuri, activități sociale și multe altele, în care s-au implicat cu o dragoste nemăsurată față de sport, natură, sănătate? Oare câți dintre dumneavoastră cunoașteți acțiunile de voluntariat în care aceștia se implică? Asociația are ca obiective selecția, inițierea și pregătirea tinerilor sportivi în ramuri sportive precum judo, pilates, fitness, etc.Participă frecvent la competiții sportive interne și internaționale, sprijină tinerii în desfășurarea activităților sportive. O altă preocupare foarte importantă este ecologizarea și întreținerea zonelor montane.

Există totuși autorități locale implicate, în adevăratul sens al cuvântului, care știu să promoveze tineri sportivi talentați cu merite deosebite, dar acestea nu sunt petrilene, sunt din Comuna Baru, localitate așezată la poalele Retezatului, având foarte multe condiții pentru organizarea unor astfel de evenimente sportive și care, prin primarul acesteia Daniel Răducanu, susține activitățile sportive ale Asociației San Montan.

actiune-san-montanSfârșitul săptămânii trecute a adus Petrila la polul zero datorită evenimentelor organizate cu ocazia „Zilelor Orașului Petrila”. Între acestea am regăsit și activități sportive, fotbal, șah, cros și bicicletă. Ca organizator în cadrul competițiilor de cros și bicicletă am aflat Asociația „San Montan”.

Recunosc că am fost surprins, dar în același timp bucuros, să văd sportivii de la „San Montan” implicați în aceste evenimente și de aceea întrebarea din titlu stimați diriguitori ai acestui oraș, unde munții stau să cadă pe noi de atâta frumusețe, unde avem acești tineri dornici de astfel de manifestări, așa cum s-a putut citi pe fețele lor radiind de bucurie și emoție și unde avem această asociație capabilă de astfel de activități care nu a așteptat decât o mână întinsă.

Un epilog frumos al concursurilor de cros și bicicletă cu sute de tineri fericiți, mii de suporteri aflați pe traseu de la Răscoala și până la Petrila, cu zeci de premii oferite câștigătorilor.

pedaleaza-san-montan1„Orașul a fost ticsit de amatori de mișcare de toate vârstele,cu mic cu mare au venit la Petrila din toate orașele Văii Jiului și nu numai pentru a participa la activitățile sportive organizate cu ocazia zilelor orașului. Au participat peste 150 de persoane de toate vârstele! Au fost premiate primele 3 locuri la fiecare categorie de vârstă la fiecare probă, s-au acordat 96 de premii și diplome. Am văzut multă lume bucuroasă și mari și mici,încântată de faptul că se mișcă ceva în orașul lor. Cred că, pentru o clipă, au uitat de griji, nevoi și probleme,oamenii aveau nevoie de acest moment de relaxare pentru ei, pentru copiii lor,orașul avea nevoie de acest lucru!”, a declarat Erika Santa, președintele Asociației San Montan.

Deci, iacătă se poate, nu trebuie decât să se vrea și sperăm că se va vrea de-acum.

Următoarea săptămână, în 24 septembrie, din nou Baru Mare este polul zero al evenimentelor sportive organizate de San Montan. De data aceasta este așteptat startul ediției a III –a, Pedalează cu San Montan la Baru, unconcurs de bicicletă pe traseu montan de aproximativ 24 de km cu 1000m diferență de nivel pozitivă, urmat de un concurs de duatlon pe o zonă plată cu aproximativ 12 km alergare și 18 km bicicletă.

afis-pedaleaza-san-montan