Hunedorenii se întâlnesc, sâmbătă, la Deva, cu un premiant de excepție: Nicolae Forminte

forminteUrmătorul invitat al campaniei „Premianții fără premii” este devean prin adopție și dorește să răsplătească oamenii de aici prin rezultatele muncii lui, o muncă prin care Deva a ajuns să fie cunoscută la nivel mondial. Nicolae Forminte, coordonatorul lotului national de gimnastică al României dorește să readucă aurul mondial și olimpic sub culorile tricolorului. Practic, prin preluarea în grijă a pregătirii fetelor din lotul de senioare, Deva a redevenit capitala gimnasticii românești.

Nicolae Forminte s-a născut în anul 1956, la Câmpulung Moldovenesc, în familia unui fost ofiţer. Pentru că nu era membru de partid, tatăl său a fost nevoit să părăsească armata şi a ajuns să lucreze ca mecanic de întreţinere. Familia a ajuns la Constanţa când Nicolae Forminte avea trei ani. N-a ales de la început gimnastica. Întâi a cochetat cu fotbalul, dar era mic de statură şi nu l-au primit. A încercat la atletism, dar nici acolo nu a avut succes din cauza taliei. A ajuns să practice handbalul şi gimnastica, astfel că în clasele V – VIII a existat o dispută între antrenorii de la cele două discipline pentru el. În final, a câştigat gimnastica. A ajuns la lotul de juniori al României, unde a stat câţiva ani. O accidentare în urma unei aterizări forţate pe genunchi a pus capăt carierei de gimnast. S-a întors la Constanţa. Câţiva ani după acel accident n-a mai intrat deloc în sală. Tocmai terminase liceul şi era foarte mândru că a luat bacalaureatul, când viaţa a luat o altă întorsătură. În troleibuz s-a întâlnit cu fostul antrenor, Cornel Dinescu. După momentul respectiv a ajuns să intre al treilea la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Nicolae Forminte a mai fost coordonator al lotului în perioada 2005 – 2010, iar în 2008 a condus România la JO de la Beijing, competiție la care Sandra Izbașa a cucerit medalia de aur la sol, iar echipa a obținut bronzul.

 ”Pentru exemplul său de dăruire, pentru pasiunea dovedită pentru gimnastica românească și pentru a-l încuraja în demersul său de revigorare a gimnasticii românești, vă propunem să ne întâlnim cu domnia sa și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 24 septembrie 2016, ora 11.00, domnul Nicolae Forminte vine să-l întâlnim. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piața Victoriei”, se arată în comunicatul de promovare al evenimentului.