Zona Palatului Cultural în Lupeni se transformă radical

palat1Pentru a pune și mai mult în valoare zona în care se află clădirile istorice ale Palatului Cultural și Primăriei Lupeni, două clădiri emblematice pentru arhitectura istorică a municipiului Lupeni și pentru a reda strălucirea de odinioară vecjiului centru al localității, edilii din Lupeni și-au propus să continue programul de modernizare urbanistică din arealul palaului Cultural ”Minerul”.
De altfel, reabilitarea Palatului Cultural Minerul și readucererea lui în circuitul cultural din Valea Jiului a reprezentat un proiect în care, la un moment dat, mai credeau puțini oameni. Printre aceștia se numărau însă primarul Cornel Resmeriţă şi deputatul, de la acea vreme, Cristian Resmeriţă. Clădirea Palatului, una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniul cultural și arhitectornic din Valea Jiului, a fost preluată de către Primăria din Lupeni de la EM Lupeni într-o avansată stare de degradare și nu puține erau vocile care îl îndemnau pe primarul  Cornel Resmeriţă să dărâme clădirea, pentru a nu afecta imaginea oraşului. Cornel Resmeriță nu a putut renunţa însă la această clădire-simbol, una din puținele de acest fel din Valea Jiului care au scăpat de resistematizare în perioada comunistă, o clădire încarcată de istorie dar și de cultură, o cădire de asemenea cu o arhitectură şi o acustică unică în judeţul Huneodara şi printre puţinele cu astfel de calități din ţară.
palat2Împreună cu specialiştii din Primăria Lupeni, dar şi cu sprijinul deputatului Cristian Resmeriţă, edilul a obţinut o finanţare europenă de aproximativ 7 milioane lei, bani cu care Palatul Cultural Minerul a fost reabilitat şi readus la gloria de altă dată, el prezentându-se astăzi din nou drept ”cartea de vizită” a municipalității din Lupeni, o adevărată bijuterie arhitectonică a Văii Jiului şi a judeţului Hunedoara.
Palatul Cultural a redevenit, odată cu reabilitarea sa, un nou pol cultural în Valea Jiului. În cele aproape cinci luni de la inaugurare, pe scena Palatului  au urcat, rând pe rând, artişti şi voci de aur ale scenei românești. Aici au fost jucate piese de teatru pentru copii, puse în scenă de Teatrul ID Sârbu din Petroşani, dar au evoluat și nume mari precum maestrul Dan Puric sau soliștii Victor Socaciu, Cătălin Stepa, Florentin Budea și Dinu Olăraşu; artişti de la Filarmonica din Braşov şi Teatrul de Operetă din Budapesta.
Însufleţiţi de dorinţa celor însetaţi de cultură, după cum s-a constat la fiecare reprezentație care a avut loc la Palat cu sala plină, edificul cultural din Lupeni a fost dat în folosinţă fără a fi terminate şi lucrările de la curtea exterioară. Asta deoarece Primăria nu a dispus integral de toate fondurile necesare amenajării zonei din jurul Palatului Cultural în acelaşi timp cu finalizarea lucrărilor edificiului. Acest aspect a reprezentat un of pentru primarul Cristian Resmeriță, care a căutat soluțiile necesare pentru a putea reda Lupeniului în integralitatea sa frumusețea zonei vechiului Centru al orașului. În prezent edilii lupeneni au alocat fondurile necesare pentru amenajarea curţii exterioare a Palatului Cultural Minerul din Lupeni şi, de aproximativ o săptămână, zeci de muncitori și de utilaje lucrează aici la implementarea proiectului de amenajare a arealului palatului Cultural.
palat”Palatul Cultural Minerul din Lupeni este una din cele mai frumoase ”moşteniri” pe care le-am primit de la administraţia precedentă. Având în vedere importanţa acestui edificiu cultural, atât pentru locuitorii municipiului Lupeni, dar ciar și pentru întreaga Vale a Jiului, am făcut tot posibilul să  găsim resursele necesare pentru amenajarea curţii exterioare din jurul Palatului, pentru a putea astfel să punem și mai mult în valoare frumuseţea unică a acestui obiectiv de excepție din orașul nostru. În cel mai scurt timp, în jurul Palatului vor fi amenajate parcări pentru maşini şi autocare, vor fi consruite alei,  va fi pusă în funcţiune o frumoasă fântână arteziană şi  vor fi instalaţi stâlpi de iluminat nocturn moderni. Practic, zona palatului Cultural va redeveni una dintre cele mai frumoase din municipiul Lupeni”, a declarat Cristian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
[slideshow_deploy id=’19661′]