Municipalitatea din Lupeni, gazdă generoasă a ”Zilelor culturii maghiare”

Municipiul Lupeni a fost, în a dua jumătate a săptămânii trecute, gazda unor evenimente culturale deosebite desfășurate sub genericul ”Zilelor culturii maghiare”, manifestare ajunsă la ediția cu numărul 14. Evenimentul s-a bucurat, în acest an, de un fericit parteneriat între reprezentanții comunității manghiare din municipiul Lupeni, respectiv Asociația Eben Haeser și Consiliul local și Primăria municipiului Lupeni.

opera4

În cadrul ”Zilelor Culturii Maghiare” reprezentații acestei comunități din Lupeni, dar și din restul Văii Jiului  au avut ocazia de a participa nu doar la o seamă de acțiuni culturale de excepție (lansări de carte, spectacole artistice, seri de divertisment), ci și de o întâlnire la nivel înalt cu delegația Consliului Local și Primăriei din Kecel, orașul din Ungaria înfrățit cu Lupeniul, delegație condusă de primarul orașului Kecel, Haszillo Ferenc, precum și cu diplomatul ungar Bogar Ferenc, reprezentant al Ambasadei Ungariei în România. 

opera3”Am acordat întotdeauna și vom acorda și pe viitor o mare atenție comunității maghiare din localitatea noastră, așa cum suntem atenți la problemele cu care aceștia se confruntă. Așa cum am făcut și anul acesta, c ocazia Zilelor Culturii Maghiare, vom susține îm continuare nițiativele comunității maghiare în tot ceea ce înseamnă act cultural. Mulțumim delegației din Kecel, prezentă în aceste zile în localitatea noastră, o comunitate europeană înfrățită cu care ne dorim o bună colaborare și pe viitor. Felicit reprezentanții comunității maghiare din Lupeni pentru frumoasele acțiuni culturale pe care le-au realizat în aceste zile”, a declarat Cristian Resmeriță, pimarul municipiului Lupeni.

La rândul său, Amalia Antal, reprezentantă a comunității maghiare din Lupeni se declară încântată de suportul de care organizatorii ”Zilelor Culturale Maghiare” s-au bucurat din partea autorităților publice locale, personal din partea primaului Cristian Resmeriță, care s-a implicat în reușita acestui evenment cultural e excepție.

opera5Cele patru zile de sărbătoare ale ”Zilelor Culturii Maghiare” s-au încheiat la Lupeni, în cadrul unui concert de gală susținut la Palatul Cultural Minerul  de soprana Katalin Benedekffy și tenorul Domoszlai Sandor, ambii soliști ai Operei Maghiare din Budapesta. Prestația artistică a celor doi artiști a fost dublată de interesul deosebit de mae pentru acest eveniment artistic, fapt remarcat de altfel, chiar și de cei doi artiști din Ungaria. ”M-a bucurat nespus de mult întâlnirea cu publicul din Lupeni. Mărturisesc că, atunci când am primit din partea domnului David Benedekfi invitația de a susține un concert la Lupeni, nu ne așteptam să evoluăm într-o clădire superbă, cum este cea a Palatului Cultural așa cum nu ne așteptam să ne bucurăm de o primire atât de călduroasă din partea unui public format, în egală măsură, de reprezentanți ai comunității maghiare și de românii cărora le mulțumim pentru felul în care au primit recitalul nostru”, a spus pe scena de la Lupeni, artista Katalin Benedekffy.
opera2Succesul reputat pe scena Palatului Cultural din Lupeni de acest concert de operă și operetă, deschide de altfel seria altor și altor spectacole de succes pe care Primăria municipiului Lupeni, dar și alte entități specifice, doresc să le aducă în atenția unui public interesat din ce în ce mai mult de actul cultural de calitate.
Următoarea întâlnire a publicului din Lupeni cu artiști de primă mână este, de altfel, programată pentru primele zile ale lunii octombrie, când pe sena Palatului Cultural vor evolua îndrăgiții artiști Fuego și Irina Loghin, în două zile de concert dedicate marcării Zilei Internaționale a Vârstnicilor, concertul fiind organizat de asemenea la inițiativa primarului Cristian Resmeriță, cu suportul Consiliului local Lupeni.
[slideshow_deploy id=’27028′]