Beneficii pentru angajați și angajatori

 

Guvernul a majorat subvenția pentru ocuparea forței de muncă. Urmează a fi acordate subvenții pentru șomerii care se angajează pe o perioadă de cel puțin 3 luni de zile, dar și pentru cei care fac naveta pentru a ajunge la locul de muncă.

bani

“Crearea de locuri de muncă – despre asta trebuie să fie programul economic al unei țări. Incurajarea grupurilor vulnerabile din zonele marginalizate pentru a nu rămâne dependenți de beneficii sociale. Susținerea angajatorilor pentru a atrage in câmpul muncii tinerii si șomerii de lunga durata – despre asta trebuie sa fie strategia de incluziune daca ne pasa de viitorul tării si al oamenilor care au nevoie de sprijin”, scrie pe pagina sa de socializare, Ionel Danca, consilierul premierului Dacian Cioloș.

Beneficiile celor care vor renunța la ajutoarele sociale în favoarea unui loc de muncă sunt:

  1. Prima de activare de 500 lei la angajare pentru șomerii de lungă durată care se angajează macar trei luni. Se încurajează astfel ieșirea din asistenta pasiva de tip Venitul Minim Garantat (VMG).
  2. Pachetul de mobilitate
  3. Relocarea. Statul va oferi un stimulent de cca. 3.000 euro (12.500 lei) șomerilor din cele mai defavorizate localități care își schimbă domiciliul pentru a merge la un loc de muncă la peste 50 km. Prea mulți oameni vor să muncească, dar nu au unde în imediata apropiere și au nevoie de un ajutor ca să iasă dintr-un mix de (a) trăit de azi pe mâine prin ajutoare și muncă zilieră, la negru, (b) țintuire în propria localitate din motive familiale și (c) teamă de schimbare. Măsura funcționează și în sens invers: același stimulent se oferă pentru șomerii care se mută în aceste localități defavorizate pentru a începe un loc de muncă. Familiile care se relocheaza cu cel puțin doi membri beneficiază de încă 3.000 lei. Bonus: oricine din diaspora, ce a lucrat mai mult de 36 luni afara si se întoarce in țara sa lucreze beneficiază de prima de instalare.
  4. Naveta. Prima de încadrare oferită șomerilor care se angajeaza si lucrează la mai mult de 15 km de domiciliu – pana la 55 lei pe zi de lucru pentru 12 luni de la angajare.
  5. Subvenții pentru angajatori
  6. Stimulent de 900 de lei pe lună timp de 12/18 luni pentru angajatorii care angajează tineri NEET, șomeri peste 45 de ani, părinți singuri, persoane cu handicap ș.a. categorii vulnerabile. Extindere aplicare si aproape dublarea subvențiilor.

[slideshow_deploy id=’17636′]