Geoparcul Hațeg, studiu de caz în cadrul celei de a opta Conferințe a Asociației Femeilor Africane din domeniul Geoștiințelor

geoparc_7Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București a fost subiectul unui workshop aplicat în cadrul celei de a opta Conferințe a Asociației Femeilor Africane din domeniul Geoștiințelor.

40 dintre participanții la conferință, dintre care 15 reprezentanți din mai multe țări africane, au avut posibilitatea să înțeleagă mai bine noțiunile legate de Geoparc și ce înseamnă aplicarea în teren a elementelor de interpretare a patrimoniului geologic din punct de vedere natural și cultural. Workshop-ul a fost coordonat de dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului și s-a desfășurat la principalele puncte de vizitare și interpretare din Geoparc și anume: sediul central al Geoparcului din orașul Hațeg, str. Libertății, nr. 9A, Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, Casa Vulcanilor și biserica ”Sf. Nicolae” din comuna Densuș, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilordin Sînpetru, comuna Sîntămăria Orlea.Participanții au aflat detalii despre păstrarea tradițiilor și despre cum se poate implica o comunitate locală în activitățile unui Geoparc de la reprezentantele Asociației Femeilor din Sîntămăria Orlea, iar elevii de la școlile din comună au susținut un scurt program artistic cu cântece și dansuri specifice zonei. De asemenea, participanții au putut afla detalii despre proiectele Geoparcului de la o parte dintre voluntarii și ambasadorii pentru Geoparc prezenți și ei la eveniment.

geoparc_16

”A fost o onoare pentru noi să fim parte dintr-un eveniment internațional atât de important. Ne face mare plăcere să împărtășim din experiența noastră și sperăm că informațiile aflate de participanți aici vor sta la baza constituirii de noi geoparcuri pe continentul african. Au putut vedea și înțelege că un Geoparc se poate construi cu pași mici, fără a necesita investiții foarte mari. Este nevoie, în schimb, de multă imaginație, creativitate și valorizarea la maxim a tot ceea ce înseamnă patrimoniul geologic, natural și cultural, apreciază Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, coordonatorul workshop-ului.

geoparc_12

Cea de opta Conferință a Asociației Femeilor Africane din domeniul Geoștiințelor este găzduită de România, se desfășoară în perioada 1-7 octombrie la Sibiu și cuprinde sesiuni științifice, workshop-uri și aplicații în teren. Pe lângă vizita în Geoparc, participanții vor putea observa la fața locului detalii legate de patrimoniul geologic al Munților Apuseni, geologia Bazinului Hațeg și fundamentul Carpaților Meridionali, dar și aspecte legate de geologia culoarului Rucăr – Bran.

Conferința este organizată de Asociația Femeilor Africane din domeniul Geoștiințelor în parteneriat cu Societatea Geologică a României, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, Departamentul de Geologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, Bucharest Student Chapter, Complexul Național Muzeal ”Astra” Sibiu, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Rețeaua Africană a Geoparcurilor, Colectivul de Geodinamică, Geoeducație și Patrimoniu Geologic din cadrul Facultatății de Științe El Jadida din Maroc, Asociația Internațională de Promovare a Geoeticii și Uniunea Arabă pentru Geoștiințe.

Sursa foto: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

geoparc_4

[slideshow_deploy id=’13837′]