Corina Popescu despre importul de la CEH: “Am putut evita orice import de cărbune”

Corina Popescu, secretarul de stat în Ministerul Energiei, vine cu lămuriri asupra unui posibil import de cărbune la Complexul Energetic Hunedoara. Aceasta susține că ministerul nu susține o astfel de măsură, mai ales având în vedere faptul că în anii trecuțI au fost importate cantitățI masive de cărbune, fapt care a destabilizat financiar societatea.

carbune

 „Aș vrea să nu se mai speculeze în legătură cu importurile de cărbune pentru Complexul Energetic Hunedoara. Ministerul Energiei a depus toate eforturile în acest an pentru a nu se ajunge în acest punct și în ciuda piedicilor repetate am putut evita orice import de cărbune. Planul de salvare al Complexului Energetic Hunedoara are legătură cu această situație, iar faptul că în trecut s-au făcut importuri a fost unul dintre factorii care au condus la starea acestei companii”, declară Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Aceasta îi acuză pe foștii lideri de sindicat de faptul că încearcă să destabilizeze societatea, implicând astfel politicul în activitatea administrativă a societății.

“Mai mult, faptul că speculațiile vin din partea unor foști lideri sindicali mă nemulțumește profund și demonstrează încă o dată cât de nocivă este implicarea politicului în conducerea companiilor din energie și în mișcarea sindicală. Fac un apel să nu se dea curs nici unei speculații care afectează bunul mers al companiei, cu atât mai mult cu cât la acest moment au loc discuții cu Comisia Europeană privind situația societății. Totodată, fac apel ca societatea să asigure stocurile de cărbune necesare pentru a trece iarna, așa cum a fost stabilit în proiectul de hotărâre de guvern privind vârful de iarnă, document aflat în dezbatere publică la acest moment”, mai subliniază Corina Popescu.

Petre Nica, fostul președinte al Sindicatului Muntele a declara, la finele săptămânii trecute, că se pregătește un import de cărbune la Complexul Energetic Hunedoara.

„Intentia celor de la CEH este aceea de a face o achizitie de cãrbune din import. Printr-o adresã pe care am trimis-o premierului Ciolos, însã, atragem atentia cã  o achizitie din import a fost premeditatã prin faptul cã minerii nu au fost chemati la muncã suplimentarã, desi stiam si în iunie si iulie si auggust, cã vine iarna. Mai mult, din dorinta de a reduce cheltuielile salariale, minerii au fost si ei trimisi în 2 sau 3 luni în concediu fortat, lucru care este lipsit de discernãmânt”, a declarat Petre Nica, fost lider al minerilor.  Pierd sume uriase în aceste zile cei de la CEH si nimeni nu realizeazã cã importurile creazã pierderi si mai mari. „Nu stiu dacã au bani pentru importuri, dar vã spun cã un import de cãrbune, la pretul cu care se face acesta, cu bunã stiintã, te duce în situatia în care investesti 8 milioane de lei si produci 5 milioane. As vrea sã îl întreb pe directorul general cum îsi permite sã facã o pagubã de 3 milioane, doar ca sã functioneze termocentralele?”, a declarat Petre Nica, la sfârșitul săptămânii trecute.

[slideshow_deploy id=’17636′]