Ecologiștii pun gând rău termocentralelor

Ecologiştii au realizat un nou studiu privind starea termocentralelor din România. În urma centralizării datelor, aceştia au ajuns la concluzia că în România sunt zeci de termocentrale care funcţionează ilegal. Din această categorie nu sunt excluse Mintia şi Paroşeni, termoncetralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

termocentrala-paroseni

“S.C. Complexul Energetic Hunedoara S.A. – Sucursala Electrocentrale Deva nr. 2 și 3, cu o capacitate de 1056 MWt fiecare, pe huilă, a obținut o derogare pentru NO , SO și pulberi. Termocentrala nu mai are autorizație integrată de mediu x 2 valabilă din 31 decembrie 2013. A fost depusă o solicitare de emitere a AIM în data de 28.11.2013. Conform adresei APM Hunedoara din 21.01.2016, nu a fost emisă o nouă AIM. (…)S.C. Complexul Energetic Hunedoara S.A. – Sucursala Electrocentrale Deva nr. 2 și 3 (Mintia) cu o capacitate de 1056 MWt fiecare, pe huilă, a obținut o derogare pentru NO , SO și pulberi – AIM 30/17.10.2007 expirată la data de 31.12.2013. x 2 Puterea termică instalată care beneficiază de derogare de la Comisia Europeană deși funcționează ilegal, fără autorizație integrată de mediu:2.881 MWt”, arată cei de la Greenpeace în raportul privind starea termocentralelor din România.

Nici în ceea ce priveşte termocentrala Paroşeni situaţia nu este diferită.

“CET Paroșeni, 1127 MWt, pe huilă. Pentru această instalație nu există autorizație integrată de mediu valabilă. Nu au fost comunicate rapoarte de monitorizare ale emisiilor la coș. Pentru a funcționa legal termocentrala ar trebui să aibă o autorizație integrată de mediu valabilă cu limite de emisie stabilite conform Legii 278/2013”, arată raportul.

Activitatea termocentralelor Mintia și Paroșeni a fost suspendată de Garda de Mediu în vara anului 2015. Complexul Energetic Hunedoara a făcut plângere în instanță împotriva procesului verbal de amendă și a continuat să opereze cele două termocentrale fără autorizație integrată de mediu.

[slideshow_deploy id=’36591′]